Onko Turulla omaa kansallispukua? Yritin googlettaa, mutten löytänyt.

Onko Turulla omaa kansallispukua? Yritin googlettaa, mutten löytänyt.

Onko Turulla omaa kansallispukua? Yritin googlettaa, mutten löytänyt. Mikäli sellaista ei ole, niin miksi ei? Tuntuu oudolta, että kaiken maailman peräkylillä on omat pukunsa, mutta Länsi-Suomessa ei melkein millään paikalla ole omaa. Ainakaan netin mukaan.

Vastaus

Maakuntien sisällä kansallispukujen alueellinen jaottelu ei aina noudata tarkkoja pitäjänrajoja. Niinpä esimerkiksi Varsinais-Suomessa oma kansallispuku (naisen) on Auranmaan alueella, joka käsittää Auran, Karinaisen, Koski Tl:n, Marttilan, Mellilän, Oripään, Pöytyän, Tarvasjoen ja Yläneen kunnat. Uskelan puvun alue kattaa Salon kaupungin ja siihen nykyään kuuluvat Kiikalan, Kuusjoen, Muurlan ja Perttelin kunnat. Oma puku on myös Rauman seudulla ja Pyhärannanseudulla. Lisäksi erityisesti monilla ruotsinkielisillä rannikkopitäjillä on Varsinais-Suomessa kansallispukunsa. Myös Satakunnassa ja Etelä-Pohjanmaalla useilla kunnilla ja seutukunnilla on oma pukumallinsa, joten Länsi-Suomi on tällä kartalla varsin hyvin edustettu.

Vaikka kansallispuku olikin 1800- ja 1900-luvun vaihteessa alkujaan erityisesti helsinkiläissivistyneistön harrastus, näyttäisi valtaosa puvuista olevan peräisin nimenomaan perinteikkäistä, pitkän asutushistorian maaseutupitäjistä. Monilla suurehkoilla kaupungeilla ei ole omaa nimikkopukuaan, ei myöskään Turulla.
http://www.craftmuseum.fi/kansallispukukeskus/kansallispuku.htm
http://www.kansallispuvut.fi/varsinaissuomi.htm
http://www.kansallispuvut.fi/satakunta.htm

Kommentit (0)

Vastauksesi