Onko tupakka kasvanut ainoastaan Pohjois-Amerikassa luonnonvaraisena?

Onko tupakka kasvanut ainoastaan Pohjois-Amerikassa luonnonvaraisena?

2 vastausta

Tupakkakasvit ovat kotoisin Amerikassa.

Virginiantupakka eli tupakka (Nicotiana tabacum) on Keski-Amerikasta ja pohjoisesta Etelä-Amerikasta peräisin oleva koisokasvi.

Pohjois-Amerikassa intiaanit viljelivät alun perin ns. palturitupakkaa (Nicotiana rustica) eli kessua. Se tuli ensimmäisenä tupakkalajeista Eurooppaan ja oli aluksi käytetyin tupakkalaji ja mahorkan (vahvaa venäläistä tupakkaa) raaka-aine. Nykyään lajia kasvatetaan tupakan valmistusta varten lähinnä Aasiassa ja etenkin Venäjällä. Sitä on viljelty Suomessakin, etenkin pula-aikana, mutta 1950-luvulla viljely kävi kannattamattomaksi, kun virginiantupakan tuonti Suomeen alkoi.

Virginiantupakka tuli Pohjois-Amerikkaan Länsi-Intiasta eurooppalaisten mukana.Virginiantupakkaa viljellään nykyään kaupallisesti trooppisilla ja subtrooppisilla alueilla ympäri maailmaa.

Sen kukka on varsin kaunis, kuten kuvasta näkyy. Monia tupakkalajeja kasvatetaankin koristetarkoituksiin.

Kuva: 
Kommentit (0)
21.03.201415:18
24938
43

Kysy.fi kirjoitti:

"Sitä on viljelty Suomessakin, etenkin pula-aikana, mutta 1950-luvulla viljely kävi kannattamattomaksi, kun virginiantupakan tuonti Suomeen alkoi."

Tässä on nyt jotakin, mikä ei täsmää. Historioitsija Pentti Virrankoski kirjoittaa Suomen taloushistoriassa Ruotsin aikaa käsittelevässä jaksossa:

"Tupakankin viljely alkoi Suomessa jo 1600-luvulla, mutta tuli yleiseksi vasta seuraavalla vuosisadalla. Kotimainen tupakka oli huonon makuista ja hajuista "palturia", mutta säästäväinen talonpoika käytti sentään arkioloissa mielellään sitä ja osti vain arvokkaimpien vieraiden varalle virginialaista."

 

Kommentit (0)

Vastauksesi