Onko tupakka elokuvissa aitoa vai rekvisiittaa?

Onko tupakka elokuvissa aitoa vai rekvisiittaa?

Itse työskentelin taannoin teatterilla ja eräässä näytelmässä poltettiin tupakkaa, mutta tämä tupakka ei ollut aitoa vaan niin sanottua terveydelle vaaratonta rekvisiittatupakkaa. Olenkin miettinyt kun olen huomannut, että useissa elokuvissa poltetaan paljon joten onko elokuvissa nähty tupakka aitoa vai juurikin tuommoista rekvisiittatupakkaa? Toinen hieman asiaan liittyvä kysymys onkin, että olen kuullut, että jotkut näyttelijät eivät siviilissä polta, mutta jonkun roolin perästä joutuvat polttamaan. Näin ilmeisesti ennen vanhaan vaan miten olisi nykyään? Siksi mietityttää poltetaanko elokuvissa nykyään oikeaa tupakkaa vai ei.

3 vastausta

Elokuvien teossa käytetään normaalisti yrttitupakkaa "herbal cigarette". Ne voivat sisältää maissinlehtiä, apilaa, ruusun terälehtiä, salkoruusun lehtiä, sitrusruohoja, minttua, kanelia ja vaniljaa. Käytännössä näyttelijöiden on pakko käyttää korviketupakkaa, sillä ottoja tehdään yhä uudestaan kunnes saadaan onnistunut tulos. Siviilissä tupakoivakaan tuskin enää nauttisi tilanteesta. Kuten The Independentin artikkelissa todetaan: "if the actors smoked real cigarettes to the extent they smoked the herbal varieties: well, we’d all be dead”. Näyttelijät lienevät nykyisin myös melkoisen terveystietoisia eikä tupakointi oikein istu siihen. Aivan harmitonta ei kyllä ole yrttitupakkakaan, vaikka se ei sisällä nikotiinia. Erilaisia savukaasuja muodostuu niidenkin aineksista.

 

Kommentit (1)
Nykyisin tuota ongelmaa ei enää juurikaan ole, kun tupakan ei tarvitse oikeasti kuvaushe... Nykyisin tuota ongelmaa ei enää juurikaan ole, kun tupakan ei tarvitse oikeasti kuvaushetkellä palaa, vaan savu (ja tarvittaessa kärjen hehku) voidaan lisätä kuvaan jälkikäteen.
18.3.2020 08:45 Hessu Höpö 10484
07.08.201610:22
33475
124

Vaikuttaa siltä, että näyttelijät ovat polttaneet oikeita savukkeita ainakin vanhoissa suomalaisissa elokuvissa.

Kommentit (0)
16.03.202019:55
33475
27

Näyttelijät polttivat oikeita savukkeita Edvin Laineen ohjaamassa elokuvassa "Tuntematon sotilas", joka ilmestyi vuonna 1955. Siksi myös alikersantti Lehtoa esittänyt Åke Lindman poltti oikeita savukkeita kyseisessä elokuvassa sillä seurauksella, että hän jäi riippuvaiseksi tupakasta.

 

Pirkko Vekkeli, Ismo Loivamaa, Åke ja minä. Minerva Kustannus Oy, Helsinki 2015, sivut 151 - 152.

Kommentit (0)

Vastauksesi