Onko totta että simpukoista löytyy huomattavan usein noroa?

Onko totta että simpukoista löytyy huomattavan usein noroa?

Vastaus

Kysyin asia Elintarviketurvallisuuvirasto Evirasta.

Kyllä, olet oikeassa. EU:n elintarvikkeita ja rehuja koskevan nopean hälytysjärjestelmän (RASFF = Rapid Alert System for Food and Feed) kautta tulee säännöllisesti ilmoituksia norovirusta sisältäneistä simpukoista ja ostereista. Niissä ilmoitetaan myös korkeista E. coli -bakteerin pitoisuuksista. E. coli -bakteeri viittaa ulosteperäiseen saastutukseen, jolloin myös sairautta aiheuttavia ulosteperäisiä mikrobeja (esim. norovirus) voi esiintyä.

Osterit ja simpukat ovat yleisiä virusten välittäjäelintarvikkeita, koska ne siivilöivät tehokkaasti virusta itseensä viruksella saastuneesta vedestä. Saastuneista ja raakana syödyistä simpukoista voi saada myös Hepatiitti A-virustartunnan. Norovirus, joka on ollut viime vuosina tavallisimpia raportoituja ruokamyrkytysten aiheuttajia, tarttuu myös  juomavedestä ja etenkin Itä-Euroopasta peräisin olevista pakastevadelmista.

Monet virukset kestävät kuumentamista miedoissa lämpötiloissa ja säilyvät myös kylmässä pitkiäkin aikoja toimintakykyisinä. Riittävä kuumennus tuhoaa virukset. Ongelmallisimpia ovat kuumentamattomina syödyt elintarvikkeet sekä puutteellinen keittiöhygienia.

Eviran sivulta voit lukea lisää näistä ruokamyrkytyksiä aiheuttavista viruksista.

Kommentit (0)

Vastauksesi