Onko totta, että paprikan siemenet ovat myrkyllisiä ja samoin myöskin...

Onko totta, että paprikan siemenet ovat myrkyllisiä ja samoin myöskin...

Onko totta, että paprikan siemenet ovat myrkyllisiä ja samoin myöskin raparperin lehdet? Jos näin on, niin kuinka myrkyllisiä ne ovat? Tuskin sentään hengenvaarallisia. Pitääkö esimerkiksi raparperin varsi katkaista joltakin tietyltä varoetäisyydeltä lehdestä?

Vastaus

Paprikan siementen myrkyllisyydelle en löytänyt viitteitä. Joidenkin ihmisten on kerrottu saaneen allergisia reaktioita niitä nautittuaan, mutta kyse on kokemusperäisistä väitteistä. Sen tieteellisempää faktaa mahdollisesta myrkyllisyydestä ei vastaan tullut. Yleensä niitä ei käytetä ruoassa niiden kitkeryyden vuoksi.

Paprikan lehdet, kukat, juuret ja se vihreä varsi ovat sen sijaan myrkyllisiä.

Raparperin lehdet sen sijaan ovat myrkyllisiä. Sen verran tiedetään. Täysin tarkka syytä ei kuitenkaan ole selvitetty. Myrkyllisyyden on arveltu johtuvan lehtien sisälmän oksaalihapon ja antrakinoniglykosidin (Anthraquinone Glycosides) yhdistelmästä.

Myös raparperin varsissa on oksaalihappoa (vaikkakin vähempiä määriä kuin lehdissä), muttei antrakinoniglykosidia. Ne ovatkin syötäviä.

Lehtien syömisen aiheuttama myrkytys voi ilmetä mm. hengitysvaikeuksina, polttavana tunteena suussa ja kurkussa, silmäkipuina, pahana olona, oksenteluna, vatsakipuina ja johtaa jopa koomaan. Myös kuolemantapauksia on todettu. Tätä varten lehtiä pitäisi nauttia arviolta viisi kiloa. Pienemmät määrät eivät vie henkeä, mutta aiheuttavat kuitenkin myrkytysoireita.

Sen tarkempaa varoetäisyyttä ei ole, kunhan leikkaa lehdet selkeästi pois varsista, eikä käytä niitä.

Lähteitä:
http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/002876.htm
http://www.thenakedscientists.com/forum/index.php?topic=17552
http://www.rhubarbinfo.com/poison
http://www0.epinions.com/kifm-review-41C0-8B5EA88-397DBC1B-prod1

Kommentit (0)

Vastauksesi