Onko totta että kun tekee alkoholipitoisen boolin niin boolin hedelmissä on...

Onko totta että kun tekee alkoholipitoisen boolin niin boolin hedelmissä on...

Onko totta että kun tekee alkoholipitoisen boolin niin boolin hedelmissä on eniten alkoholia? En saa sitä millään sulatettua kun on näin paljon muuttujia. Onko tämä ihan täysin tuulesta temmattua legendaa vai onko siinä jotain perää? Eihän hedelmä joka on esim 80% nestettä voi imeä suurta osaa alkoholia jostain syystä itseensä?

Vastaus

YLE-areenelta löytyi tutkimus 'Absoluuttinen totuus: Ovatko boolikulhon hedelmät boolia vahvempia?'

Mittauksessa otettiin näytteet booliliemestä ja hedelmistä (sitruuna, appelsiini, karambola, mansikka). Pieniin lasipulloihin laitettiin näytetipat pelkästä boolin liemestä sekä boolista hedelmien jo jonkin aikaa vaikutettua. Lisäksi puristettiin näytteet pelkistä mehustuneista hedelmistä. Hedelmien annettiin vaikuttaa liemessä noin 45 min. Näytteet tutkitiin laboratoriossa 'kaasukromatografilla'. Siinä näytteenottorobotti injektoi pienen määrän boolia ja erottelee siitä kaikki molekyylit jakeiksi sekä sen jälkeen mittaa molekyylien määrän. Kokeentekijä oli aiemmin ajanut standardin, josta hän tietää, millä ajalla mikäkin molekyyli tulee ulos ja sen perusteella voidaan sitten laskea kokeen mittaustulos.

Alunperin näytteessä oli noin 10 % etanolia. Suunnilleen saman verran etanolia oli liemessä koeajan (hedelmien mehustumisen) jälkeen. Hedelmissä etanolin määrä oli vähäisempi. Tosin imeytymisaika voi vaikuttaa hieman alkoholin määrään hedelmissä. Testin tulos oli, että alkoholin määrä ei ole suurempi hedelmissä, eikä määrä myöskään lisäänny hedelmiin imeytysmisajan pidentyessäkään.

Käsitys hedelmien suuremmasta alkoholipitoisuudesta tulee ilmeisesti siitä, että ensin yleensä maistellaan boolia ja sitten vasta syödään hedelmät, jolloin alkoholi on jo ehtinyt vaikuttaa voimakkaammin käyttäjäänsä.

Kuuntele koetulos tästä linkistä: http://areena.yle.fi/ohjelma/264419

Tässä tietoa lisäksi kaasukromatografista:
http://fi.wikipedia.org/wiki/Kaasukromatografia

Kommentit (0)

Vastauksesi