Onko totta, että ankan vaakunta ei kaiu?

Onko totta, että ankan vaakunta ei kaiu?

2 vastausta

Olemme vastanneet tähän kysymykseen aiemmin. Tässä vastaus: "Kyllä se kaikuu. Kuitenkin tällainen ”tieto” esiintyy sitkeästi useilla nettisivuilla sekä Suomessa että muualla. Suomalaisilla sivuilla se tosin on käännetty muotoon "sorsan vaakkuminen ei kaiu".

Salfordin yliopisto on tehnyt Daisy-ankan kanssa kokeen väittämän ”a duck's quack doesn't echo” kumoamiseksi. Daisy vietiin kaakattamaan paikkoihin, joissa kaikuu. Tutkija loi myös virtuaaliankan, jonka hän sitten kuljetti virtuaalisiin akustisiin tiloihin.

Kokeen suorittaja pohtii myös sitä, mistä tällainen väite on saanut alkunsa. Ehkäpä siksi, että kaiun kuuleminen vaatii aika kovan äänen, ankan ääni on liian hiljainen. Ankat eivät myöskään yleensä kaakata heijastavien pintojen (talojen, vuorten) lähellä.
http://www.acoustics.salford.ac.uk/...k/duck.htm

Kaikuhan on äänen heijastumista niin, että se kuullaan kertautuneena. Joskus kertautuminen tapahtuu monta kertaa peräkkäin. Kaiut syntyvät , kun ääniaaltojen jono törmää tasaiseen tai lähes tasaiseen pintaa, joka ei ime aaltoja itseensä. Aaltojono voi kulkea useita kertoja edestakaisin kahden yhdensuuntaisen pinnan välissä. (Suomalainen tietosanakirja. W&G 1990)."

Lähteet:
http://igs.kirjastot.fi/fi-FI/iGS/kysymykset/kysymys.aspx?ID=d199b37e-fd...

Kommentit (0)
26.12.201422:25
6550
67

Myytinmurtajat tulivat tutkimuksissaan siihen tulokseen, että ankan vaakunta sisältää jo alunperin samantapaisia komponentteja, kuin ne, joita kaiku siihen lisää, joten vaakunta kuulostaa kaiun kera hyvin samanlaiselta, kuin ilman kaikua. Siksi syntyy helposti vaikutelma, ettei vaakunta kaiu.

 

Kommentit (0)

Vastauksesi