Onko tikkukirjaimin kirjoitettu allekirjoitus pätevä?

Onko tikkukirjaimin kirjoitettu allekirjoitus pätevä?

Esim. passiin, ajokorttiin, ennakkovaalin lähetteeseen tulee allekirjoitus, pitääkö allekirjoitus olla kirjoituskirjaimin? Nykyisin koulussa ei opeteta kirjoituskirjaimia, ainoastaan tikkukirjaimia. Nykynuoriso kirjoittaa allekirjoituksen poikkeuksetta tikkukirjaimin.

Vastaus

Wikipedia määrittelee allekirjoituksen, eli nimikirjoituksen olevan nimen kirjoitettu asu tai muu tunnistusmerkki, jonka henkilö kirjoittaa asiakirjaan todisteeksi henkilöllisyydestä ja tahdosta. Sähköinen allekirjoituskin on nykyään monissa yhteyksissä mahdollinen, mutta esimerkiksi paperiset sopimukset tms. asiakirjat tavataan allekirjoittaa edelleen usein käsin.

Perinteisesti olemme tottuneet vetäisemään allekirjoituksen kaunokirjoituksella tai sitä muistuttavalla tekstillä, onhan kirjoitustyyli aikoinaan meille koulussa opetettu. Tosin vastaajan omakin allekirjoitus on vain etäisesti kaunokirjoitusta muistuttava rimpsu, mutta tärkeintä lienee, että se on vakiintunut omaksi allekirjoituksekseni ja siten tunnistettava ja yhdistettävissä itseeni. Toisinaan allekirjoitukset voivat olla varsinaisia taideteoksia, joista kirjoittajan nimeä on vaikea selvittää.

Kun kouluissa ei enää opeteta kaunokirjoitusta (tekstausta kai nyt sentään), saattavat tulevaisuuden allekirjoitukset tosiaan näyttää erilaisilta. Kuten Uusi Suomi -verkkolehden artikkelissa mainitaan, laissa allekirjoitukselle ei ole toistaiseksi luotu mitään varsinaista, sitovaa kriteeristöä. Käytäntö onkin ollut, että allekirjoituksella voidaan yksilöidä ja tunnistaa henkilö. Samaisen artikkelin pohdinnoissa uskotaan, että omaperäisyys käsialassa säilyy ilman kaunoakin. Nykyisin nuorten allekirjoitus näyttää enemmän tekstatulta, toteaa Ylen artikkeli samasta aiheesta. "Summa summarum lienee selvää, että tulevaisuudessa nimikirjoituksen syrjäyttää pelkästään digitaalinen allekirjoitus. Lain perusteella digitaalinen allekirjoitus on ollut jo vuosikausia vähintään yhtä pätevä kuin käsin kirjoitettu." 

Kommentit (0)

Vastauksesi