Onko tietoa kuinka paljon enemmän lunta on tänä talvena tullut normaalitalveen...

Onko tietoa kuinka paljon enemmän lunta on tänä talvena tullut normaalitalveen...

Onko tietoa kuinka paljon enemmän lunta on tänä talvena tullut normaalitalveen verrattuna? Tuplastiko?

Vastaus

MTV3:n meteorologi Miina Manninen kertoo 18.2. päivätyssä uutisessa, että Etelä-Suomessa on noin 60 senttiä lunta ja Pohjois-Lapissa paikoin yli 80 senttiä. Mannisen mukaan Etelä-Suomessa eletään lumisinta talvea kymmeneen vuoteen.

Lunta on ehtinyt tulla ainakin Etelä-Suomessa haastattelun jälkeen rutkasti. Tämän päivän Iltasanomat tarjoaa tuoreempaa tietoa lumitilanteesta: Kouvolassa, joka on tällä hetkellä Suomen lumisin paikka, mitattiin aamulla lumen syvyydeksi 85 senttiä. Suurempia lumen syvyyksiä on siellä mitattu viimeksi huhtikuussa 1970. Helsingin Kumpulassa on puolestaan aamulla mitattu lumen syvyydeksi 82 senttiä ja Kaisaniemessä 73 senttiä.

Ilmatieteen laitoksen sivulla on kartta, jossa esitetään keskimääräinen lumen syvyys Suomessa 15.3. vertailukaudella 1971–2000. Siitä näkyy, että pääkaupunkiseudulla vertailukaudella lumen syvyys on ollut 20–30 senttiä. Kouvolan seudulla lumen syvyys on ollut 30–40 senttiä.

Uutisia ja Ilmatieteen laitoksen tilastoja vertailemalla vaikuttaa siltä, että lumen syvyys on paikoin jo enemmän kuin kaksinkertainen keskimääräiseen lumen syvyyteen verrattuna. Ja kun keskimääräisen lumen syvyyden mittauspäivä Ilmatieteen laitoksella on ollut maaliskuun puolivälissä, niin ehdimme vielä tänä vuonna päästä melkoisiin lukemiin, jos lunta tulee samaan tahtiin.

Talvilomalaisille riittää lunta ja pakkasta (MTV3 18.2.2010)
http://www.mtv3.fi/saa/kotimaa.shtml/arkistot/kotimaa/2010/02/1059932

Oho, Kouvola on Suomen lumisin paikka juuri nyt! (Iltasanomat 24.2.2010)
http://www.iltasanomat.fi/uutiset/kotimaa/uutinen.asp?id=1984056

Talvien lumista ja lumisuudesta (Ilmatieteen laitos)
http://www.fmi.fi/saa/tilastot_10.html

Kommentit (0)

Vastauksesi