Onko tiedossa kuinka monta vauvaa, tai pitäisikö sanoa poikasta, neanderthalin ihmiset (naiset) saivat elinaikanaan?

Onko tiedossa kuinka monta vauvaa, tai pitäisikö sanoa poikasta, neanderthalin ihmiset (naiset) saivat elinaikanaan?

Siis montako jälkeläistä keskimäärin/henkilö. Kuinka pitkä raskausaika oli?

2 vastausta
06.11.201819:59
21620
39

Väestöhistorioitsija Kari Pitkänen on käsitellessään Suomen esihistoriallisen ajan demografiaa (eli väestötiedettä) esittänyt seuraavan arvion:

Suuri kuolleisuus on edellyttänyt suurta syntyvyyttä, jotta väestö olisi uusiutunut, lisääntymisestä puhumattakaan. Jos kustakin naiskohortista olisi 20 vuoden ikään elänyt noin 40 prosenttia ja hedelmällisen ikäkauden loppuun vain noin 20 prosenttia kohortista, kokonaishedelmällisyyden olisi pitänyt ylittää 6 lasta naista kohti, jotta syntyneitä olisi ollut yhtä paljon kuin kuolleita. - - Jos naisten elinajan odote on ollut edes pari vuotta päälle 20 ikävuoden, väestön uusiutumiseen olisi riittänyt selvästi pienempikin kokonaishedelmällisyys. Pyynnin varassa eläneitä väestöjä voidaankin pitää demografisesti täysin elinkelpoisina, vaikka ajoittain, esimerkiksi ekologisen kriisin aikana, tietyllä alueella asuvan väestön määrä on saattanut huomattavasti pienentyä.

Suomen esihistorian katsotaan alkaneen ns. mesoliittisella kivikaudella, jolloin neandertalinihminen oli jo hävinnyt maapallolta.  (Tosin parikymmentä vuotta sitten, Karijoen Susiluolan "sensaation" ollessa tiedotusvälineiden puheenaiheena, puhuttiin "Suomenkin neandertalilaisista".) Edellä siteerattu professori Kari Pitkäsen arvio antaa kuitenkin jonkinlaista karkeaa osviittaa siitä, mitkä ovat olleet väestöllisesti ns. mahdollisen rajat myös paleoliittisten pyyntiväestöjen keskuudessa.

 

Suomen väestö. Toim. Seppo Koskinen & alia. Gaudeamus 2007.

Kommentit (0)
06.11.201807:45
74495
37

Ei ole tiedossa, väestökirjanpito aloitettiin noin 30000 vuotta myöhemmin.

Joidenkin tutkimusten mukaan Neanderthalilaisille syntyi vähemmän lapsia kuin nykyihmiselle. He elivät yhtä vanhoiksi kuin nykyihminen. Lapsikuolleisuus oli siihen aikaan hyvin korkea, mahdollisesti N:lla vielä nykyihmistä suurempi vaikeamman synytyksen vuoksi. Raskausaika on ollut varmaankin sama kuin nykyihmisellä, olivathan he niin läheisiä serkkuja ja keskenään risteytyviä. Ehkäisyä ei ollut, joten nykypäivään verrattuna lapsia syntyi tietysti enemmän. Mutta niin myös kuoli.

En tiedä miksi heidän lapsia pitäisi kutsua poikasiksi. Jos viittaat siihen, että he olisivat olleet eläimiä, niin heillä oli isommat aivot kuin nykyihmisellä. He käyttivät työkaluja, huolehtivat vammaisista, vanhuksista, vainajista. Olivat siis ihan samalla tasolla kuin silloiset nykyihmiset. Se että he ovat kuolleet sukupuuttoon, ei tee heistä tyhmempiä tai eläimellisempiä.

Ellet ole afrikkalainen, geeneistäsi pari prosenttia on Neanderthalilaisilta periytyneitä, ajalta kun he ja nykyihminen risteytyivät keskenään.

Kommentit (1)
Muutaman päivän takainen artikkeli https://yle.fi/uutiset/3-10482330 kertoo että "Miele... Muutaman päivän takainen artikkeli https://yle.fi/uutiset/3-10482330 kertoo että "Mielenkiintoinen löytö on tehty myös Afrikasta. Sielläkin on ollut oma neandertalilaisten joukkonsa, joka on puolestaan jättänyt jälkensä tiettyjen afrikkalaisten perimään".
6.11.2018 08:04 Telttu Ella 17286

Vastauksesi