Onko teessä kofeiinia, vai onko "teiini" oma yhdisteensä?

Onko teessä kofeiinia, vai onko "teiini" oma yhdisteensä?

Onko teessä kofeiinia, vai onko "teiini" oma yhdisteensä? Missä teelaadussa (mustassa, vihreässä, valkoisessa jne.) sitä on eniten?

Vastaus

Teekasvin lehdissä on samaa kofeiinia kuin on kahvipavuissakin, teen virkistävää ainesosaa vain kutsutaan teiiniksi. Teen kofeiinin vaikutus on miedompi ja pitkäaikaisempi, kiitos teessä olevien parkkiaineiden eli tanniinien. Matepuun lehtien sisältämää kofeiinia kutsutaan mateiiniksi, guaranan siemenissä on taas vastaavasti guaraniinia.

Mustassa teessä ei ehkä välttämättä ole enemmän kofeiinia kuin esimerkiksi vihreässä teessä. Tutkimustulokset tosin vaihtelevat. Ja kofeiinin määrään vaikuttaa teelaadun lisäksi ainakin jalostus, kasvualue ja korjuuaika. Jopa se, millaiset teelehdet ovat kyseessä (silmut vai ensimmäiset vai toiset vai kolmannet lehdet), heilauttaa kofeiinipitoisuutta. Esimerkiksi Assamin alueelta poimituissa teelehdissä on tiettävästi vahvempi pitoisuus kuin Darjeelingin seudulta kerätyistä. Nuoret silmut ja ensimmäiset vihreät pitävät sisällään pikkuisen enemmän kofeiinia kuin pensaan alemmilta oksilta kerätyt lehdet.

Teelaatujen kofeiinipitoisuudet ovat lopulta aikasta lähellä toisiaan. Valkoinen tee taitaa olla keskimääräisesti vahvempaa kuin muut teet, tai sitten – lähteestä riippuen – miedompaa. Tässä keskenään hiukkasen erilaisia esimerkkejä joidenkin laatujen piristävistä pitoisuuksista:
http://www.holymtn.com/tea/teacaffeine.htm
http://www.ippodo-tea.co.jp/en/tea/component.html
http://www.gurmans.fi/index.php?option=com_content&view=article&id=20&It...

Tapa, jolla tee haudutetaan, vaikuttaa osaltaan kofeiinin vapautumiseen itse juomaan.

Muut lähteet:
http://www.gurmans.fi/index.php?option=com_content&view=article&id=33&It...
http://www.teenystavat.fi/foorumi/discussion/58/kofeiinin-poistaminen-te...
http://www.thefragrantleaf.com/caffeine.html

Kommentit (0)

Vastauksesi