Onko tämä taikauskoa?

Onko tämä taikauskoa?

Jos uskoo siihen, että ihmisen elinpäivät on ennalta määrätty, niin onko se taikauskoa? Eräs tuntemani henkilö on uskonut tähän ainakin siitä asti, kun hänen lapsensa kuoli. Itse en aina siihen uskonut, mutta olen kuitenkin ruvennut viime vuosien aikana uskomaan siihen. Kaverini sanoo minun ja tämän tuntemani henkilön olevan taikauskoisia. Olemmeko siis taikauskoisia vai emme?

2 vastausta

Voihan sitä eräänlaisena taikauskonakin pitää. Kielitoimiston sanakirja määrittelee taikauskon näin: uskomus jonka mukaan ihmisen ja yhteisön elämässä ja luonnossa ilmenee yliluonnollisia voimia, joita ihminen pystyy määräkeinoin hallitsemaan.

Taikauskon käsite on vähän laaja ja epämääräinen, mutta sisältää vastaajan mielestä olettamuksen, että asioiden kulkuun voisi joillakin keinoilla vaikuttaa. Jos uskoo elinpäiviensä päättyvän tiettynä määrättynä hetkenä, niin olisiko se kuitenkin ennemminkin jonkinlaista kohtalonuskoa? Kielitoimisto kuvailee sanaa kohtalo tällä tavoin: se mikä väistämättä tapahtuu jklle, osa; salaperäinen voima, jonka ajatellaan määräävän kaiken tapahtumisen, sallimus. Kova kohtalo. Kohtalon oikku. Tyytyä, alistua kohtaloonsa. Fatalismi, usko kohtaloon. Kohtaloaan ei voi välttää. Tapasi kohtalonsa kuoli. Äänestys ratkaisee lain kohtalon miten lain käy. Hänen kohtalonsa oli kuolla nuorena.

 

 

Kommentit (0)
11.08.201513:15
1856
88

Determinismillä kun googlettaa niin löytyy pohdintaa niin filosofian kuin kvanttimekaniikankin kannalta.

Kommentit (0)

Vastauksesi