Onko taiteellisen lahjakkuuden ja homoseksuaalisuuden välillä löydettävissä jonkinlainen tieteellise

Onko taiteellisen lahjakkuuden ja homoseksuaalisuuden välillä löydettävissä jonkinlainen tieteellise

Onko taiteellisen lahjakkuuden ja homoseksuaalisuuden välillä löydettävissä jonkinlainen tieteellisesti pätevä yhteys?

Vastaus

Muutama vuosi sitten Helsingin Sanomissa oli juttu otsikolla: "10 kysymystä homoudesta: Mikä tekee ihmisestä homon?" Eräs kysymyksistä oli: "Ovatko homot taiteellisempia kuin heterot?" Kysymyksiin vastasivat dosentti Juhani E. Lehto ja historian tutkija Teemu Keskisarja. Vastaus keskittyi tosin vain miehiin.

Vastauksen mukaan homomiehet ovat psykologisten tutkimusten mukaan heteromiehiä avoimempia ja empaattisempia. He ovat myös hieman verbaalisempia. Tämä kyllä myönnettiin yleistykseksi. Lisäksi todettiin, että homomiehet ovat keskimääräistä enemmän tekemisissä taiteiden kanssa ja että tietty lapsesta alkanut erilaisuuden tunne voi auttaa näkemään elämää ja  maailmaa toisin. Se voi olla myös taiteellisen inspiraation lähde. Taidepiirit ovat aina myös olleet suvaitsevaisia homoja kohtaan. Loppukaneettina todettiin: "Laveasti voi sanoa, että monet persoonallisuus- ja kykytekijät ohjaavat homoja naisvaltaisille aloille. Siellä myös ollaan suvaitsevampia homoja kohtaan."

Tekstin lähdeviittaus oli tutkimukseen: Lippa (2005): Sexual orientation and personality. Annual Review of Sex Research 16.

Olisiko niin, että vielä takavuosikymmeninä kiinnitettiin enemmän huomiota taiteilijan sukupuoliseen suuntaukseen? Kun kirjailija, taidemaalari tai rockmuusikko kuului seksuaalivähemmistöön se usein tuotiin esiin mediassa ja ehkä tämä vaikutti mielikuviin? Nykyään sellaiseen asiaan ei takerruta enää niin paljon, se ei määritä ihmistä samalla tavoin.

Kommentit (0)

Vastauksesi