Onko syytä ilmoittaa poliisille tunkeilevasta miehestä, joka pyytelee numeroa ja seurailee töihin?

Onko syytä ilmoittaa poliisille tunkeilevasta miehestä, joka pyytelee numeroa ja seurailee töihin?

Kyse on miehestä, joka asuu naapuritalossa. Hän on nyt 4-5kertaa lähestynyt puolen vuoden aikana. Pyytelee puhelinnumeroa ja somekontaktiksi, pyytää tapaamisiin, seurailee töihin ja kotirappuun. Ei usko, että ei kiinnosta, en aio häntä tavata ja että en ole vapaa. Tietää myös lapsistani ja miten yleensä liikun. Hän ei ole koskaan käynyt käsiksi tai uhannut väkivallalla. Kannattaako tällaisesta ilmoittaa poliisille?

Vastaus

Ilman muuta kannattaa ilmoittaa poliisille, jos mies ei usko sanaasi ja on aina vain jatkanut lähestymisyrityksiään. Ahditelua tuollainenkin on vaikkei siihen ole (ainakaan vielä) liittynyt ruumillista väkivaltaa. Ehkäpä mies ymmärtäisi lopettaa, jos poliisista soitetaan hänelle ja sanotaan etteivät hänen lähestymisyrityksensä ole toivottuja. Jos mies vain jatkaa edelleen, niin tee uusi ilmoitus poliisille. On toki mahdollista ettei poliisi resurssien puutteessa ja fyysisen väkivallan "puuttuessa" vie tapausta eteenpäin, mutta ilmoitus jää kumminkin poliisin tiedostoihin, ja jos niitä tulee monta, niin sitten poliisikin varmasti tekee jotain asialle. Koskaan ei kannata jättää ottamatta yhteyttä poliisiin tai muuhun viranomaiseen, jos tuntee siihen olevan aihetta. Viranomainen ratkaisee sitten onko asialle tehtävä jotain.

Lähestymiskieltoa voi pyytää kuka tahansa, joka perustellusti tuntee itsensä toisen uhkaamaksi tai häiritsemäksi. Jos olet joutunut uhanalaiseen tilanteeseen ja sinusta tuntuu, että lähestymiskielto saattaisi tuoda siihen helpotusta, saat neuvoja ja apua poliisilta, sosiaaliviranomaisilta, syyttäjältä tai vapaaehtoisjärjestöiltä. Lähestymiskieltoa haetaan joko poliisilta tai suoraan käräjäoikeudelta, kirjallisesti tai suullisesti. Kieltoa hakiessasi sinun tulee kertoa
• minkälaisen uhan tai häirinnän kohteeksi olet joutunut tai joutumassa
• kenen taholta koet uhkaa tai häirintää
• käsityksesi häirinnän jatkumisesta tai rikoksen uhasta vastaisuudessa
• onko asiassa todistajia tai todisteita Tärkeää on, että kirjaat tapahtumat muistiin välittämättömästi ja keräät lähestymiskieltohakemuksesi tueksi kaikki mahdolliset todisteet sekä todistajien yhteystiedot.

Uhan näyttäminen toteen voi joskus olla vaikeaa. Jos vastapuoli ei myönnä häirintää, sen toteennäyttämiseksi olisi hyvä, jos häirintä olisi myös sivullisen henkilön havaittavissa. Aiemmat yhteydenotot poliisiin tai sosiaalityöntekijöihin tukevat näyttöä. Selvityksenä uhasta voivat olla lääkärintodistukset, kirjalliset viestit tai tekniset tallenteet sekä todistajien, esim. naapureiden tai työtovereiden, kertomukset.

Kommentit (0)

Vastauksesi