Onko Suomessa saatu yhtään ulkomaalaista vakoojaa/agenttia/tiedustelupalvelun...

Onko Suomessa saatu yhtään ulkomaalaista vakoojaa/agenttia/tiedustelupalvelun...

Onko Suomessa saatu yhtään ulkomaalaista vakoojaa/agenttia/tiedustelupalvelun jäsentä kiinni? Miten kiinni saatavien kanssa menetellään?

2 vastausta

Lehtitietojen (Helsingin sanomien arkisto, 25.4.2007) perusteella Suojelupoliisi on jokseenkin aktiivinen valvoessaan maamme turvallisuutta. Tuolla hetkellä sen tiedossa oli n. 50 agenttia, jotka toimivat Suomessa. Suurin osa heistä on virallisesti töissä jossain ulkomaisessa edustustossa, joten heillä on diplomaattinen koskemattomuus. Tässä kuurupiilossahan on tapana, että kun näyttöä on riittävästi, isäntämaa pyytää diplomaattia poistumaan maasta. Julkista hälyä yritetään välttää.

Kommentit (0)
28.06.201818:25
34639
84

Eräs ulkomaalaisista henkilöistä, joka pidätettiin Suomessa vakoilusta, oli latvialainen nainen nimeltä Marija-Emma Schul. Hän oli syntynyt Dobelnissa, Latviassa vuonna 1896. Hän saapui Suomeen 1930-luvun alussa esiintyen Kanadan kansalaisena nimeltä Mary-Louise Martin. Etsivä Keskuspoliisi pidätti hänet lokakuussa 1933 laajemman vakoilujutun yhteydessä. Turun Hovioikeus tuomitsi kyseisen naisen 8 vuodeksi kuritushuoneeseen valtiopetoksen valmistelusta ja valtiosalaisuuksien ilmaisemisesta. Korkein Oikeus vahvisti tuomion elokuussa 1934.

Suomalaisten viranomaisten mukaan Marija-Emma Schul oli edelleen vakaumuksellinen kommunisti 1940-luvun alussa, jolloin toinen maailmansota oli käynnissä. Siksi häntä ei voinut päästää puolueettomaan Ruotsiin. Oli olemassa epäilys, että Schul ottaisi yhteyttä Ruotsissa toimiviin kommunisteihin ja alkaisi levittää Suomea vastaan suunnattua propagandaa. Tästä syystä hänet päätettiin karkottaa Saksan miehittämään Viroon. Schul ja eräät muut ulkomaalaiset kuljetettiin Helsingin kautta Viroon marraskuussa 1942. Suomalaiset poliisiviranomaiset luovuttivat hänet ja muut ulkomaalaiset eräälle saksalaiselle SS-upseerille Tallinnassa.

 

Henkilömappi 11141a. Henkilömapit. Valtiollisen poliisin I arkisto. Kansallisarkisto (digitaaliarkisto).

Henkilömappi 11141b. Henkilömapit. Valtiollisen poliisin I arkisto. Kansallisarkisto (digitaaliarkisto).

Kommentit (0)

Vastauksesi