Onko Suomessa käytössä verotuksen lievennyksiä tietyissä tilanteissa? Esim. avioliitto, lapset jne..

Onko Suomessa käytössä verotuksen lievennyksiä tietyissä tilanteissa? Esim. avioliitto, lapset jne..

Joissain eu-maissa on mahdollisuus hakea veroprosentin pienennystä eläessään parisuhteessa ja jos on lapsia. Vai laskeeko tämä automaattisesti veroprosenttia? Millä tavalla systeemi toimii? Onko % jokaiselle yksityinen johon mitkään tekijät palkan suuruuden lisäksi eivät vaikuta? kiitos!

4 vastausta

Suomessa on käytössä progressiivinen veroasteikko. Sitä noudatetaan henkilöverotuksessa mm. ansiotulo- ja pääomatuloverotuksessa, perintö- ja lahjaverotuksessa ja aiemmin varallisuusverotuksessa. Tulot jaetaan pääoma- ja ansiotuloihin, joille määrätään erilliset, progressiiviset verot.

Kunnallisverotuksen eläketulo- ja perusvähennyksen vuoksi pienistä eläkkeistä ei mene veroa lainkaan Yle-veroa lukuun ottamatta. Eläketuloista ei makseta työeläke- ja työttömyysvakuutusmaksua eikä sairausvakuutuksen päivärahamaksua.

Veroprosentti määräytyy arvioitujen ansiotulojen mukaan, eikä siihen vaikuta puolison tai lasten olemassaolo.

Lisätietoa saat esim. Veronmaksajien keskusliiton sivuilta.

 

 

 

Kommentit (0)
04.02.201917:58
18230
35

Kas kuinkas jäi kirjaston vastauksesta pois lapisävähennys.

Aikaisemmin Suomessakin on ollut ns. vanhanpiianvero, eli naimattomilta perittiin korkeampaa veroa kuin naimisissa olevilta. Sittemmin on avio- ja avolitto tehty verotuksen kannalta yhdenvertaisiksi jotta lapsia ei asetettaisi eriarvoiseen asemaan asiassa joka ei ole heidän hallussaan. Näiden verotusmuutosten jälkeen avioliiton suosio käsittääkseni hiipuikin jonkin verranja tasaantui nykyiselle tasolleen.

Kommentit (1)
Oisko sillä jäänyt pois vastauksesta kun lapsivähennys ei ole käytössä. "Säännös... Oisko sillä jäänyt pois vastauksesta kun lapsivähennys ei ole käytössä. "Säännös on väliaikaisesti voimassa verovuosina 2015−2017"
4.2.2019 18:16 Köpi K 78129
04.02.201919:22
18230
33

Olisin kirjoittanut vain kommentin, mutta linkin liittäminen on helpompaa kun kirjoittaa ihan vastauksen. Täydennän siis Köpin vastausta sillä, että verotuksessa puoliso tarkoittaa aviopuolison ja rekisteröidyn parisuhteen puolison lisäksi myöskin avopuolisoa, jos parilla on (ainakin ollut) yhteisiä lapsia tai jos he ovat olleet aviossa.

Pelkkä yhdessä asuminen ei siis verottajan silmissä ole avoliitto (vaikka sossun silmissä saattaa olla), mutta jos ehdot täyttyvät, avopuolisoita kohdellaan kuten aviopuolisoita.

Kommentit (0)
04.02.201918:30
78129
28

Kotitalousvähennyksessä naimisissa olosta on hyötyä: vähennyksen voivat tehdä molemmat puolisot eli saavat yhdestä remontista vähennykset tuplana sinkkuun verrattuna.

Kommentit (0)

Vastauksesi