Onko suomen kielessä sanaa "lauhoittava"?

Onko suomen kielessä sanaa "lauhoittava"?

Minusta Tauno Palo sanoo tässä, että hänen tekemällään ruoalla on ollut toivottu, lauhoittava vaikutus, mutta sitä ei tahdo kuulla kunnolla, kun siinä tulee muuta ääntä päälle. Rauhoittava se ei ainakaan ole, selvästi kuitenkin l-kirjaimella alkava sana. http://yle.fi/aihe/artikkeli/2008/10/24/tauno-palo-perheen-parissa. Muutama sekunti kohdasta 2:08 eteenpäin.

3 vastausta

Kielitoimiston sanakirja ei tunne sanaa lauhoittaa, näin ollen myöskään verbistä muodostettua preesensin partisiippimuotoa lauhoittava ei ole suomen kielessä. Voisikohan kyseessä olla Tauno Palon aika hauska ja kekseliäskin kontaminaatio, jossa on yhdistetty verbit lauhduttaa ja rauhoittaa? Kuulostaa siltä, että hän kertoilee hiukan pilke silmäkulmassa Taunon katumukseksi -nimetyn ruokalajin valmistamisesta.

Kommentit (0)

Suomen kielessä on kyllä sana lauhoittua, mutta tuskin Palo tarkoitti, että hänen ruokansa saa ihmisten vatsat kasvamaan lauhaa.

Kommentit (0)
17.12.201611:06
17080
28

Kirjaston tietopalvelu:
Kielitoimiston sanakirja ei tunne sanaa - - näin ollen myöskään - - partisiippimuotoa ei ole suomen kielessä."

Sanakirjan esittelyteksti:
Kielitoimiston sanakirjan tarkoituksena on kuvata suomen nykyisen yleiskielen keskeiset sanavarat.   
Sanakirjaan ei voi sisällyttää kaikkia kielen sanoja. Se pyrkii kuvaamaan sitä, mikä on kielessä yleistä, vakiintunutta ja tyypillistä. 
Siitä, että jotakin sanaa ei ole sanakirjassa, ei voi tehdä sellaista päätelmää, että sanaa ei ole olemassa tai että sitä ei ole ”hyväksytty” sanakirjaan.

Kommentit (0)

Vastauksesi