Onko suomalainen maito yhtä terveellistä kuin keskieurooppalainen maito?

Onko suomalainen maito yhtä terveellistä kuin keskieurooppalainen maito?

Aiheuttaako se sokeritautia?

 

 

 

 

 

2 vastausta

Eri maissa myydään eri tavalla meijerissä lämpökäsiteltyjä maitoja. Maito lämpökäsitellään haitallisten, säilyvyyttä heikentävien mikrobien ja mahdollisten solujäämien poistamiseksi. Euroopassa maidon iskukuumentaminen (UHT) on yleistä, joskin lievemminkin lämpökäsiteltyjä maitoja on yleensä saatavissa. Suomessa tyydytään yleisesti maidon pastörointiin. Iskukuumennettuja vaihtoehtoja on toki saatavilla. Lämpötila on pastöroinnissa alempi kuin iskukuumennuksessa, ja se ei tuhoa mikrobeja yhtä tehokkaasti, mutten ole koskaan kuullut väitettävän keskieurooppalaista maitoa sen vuoksi terveellisemmäksi vaihtoehdoksi.

Maidon ravintoarvo ei lämpökäsittelyn vuoksi juuri muutu.

Maidon erilainen prosessointi eri maissa saattaa vaikuttaa maitosokerin imeytymiseen.

Maidon on tutkimuksissa havaittu olevan yksi ykköstyypin diabeteksen riskitekijä. Tauti ei kuitenkaan puhkea pelkästään maidon voimalla vaan siihen tarvitaan geneettinen alttius.

Toisaalta maidon on väitetty ehkäisevän kakkostyypin diabetesta kohtuudella nautittuna.

Kommentit (0)
23.03.201716:37
18658
57

Yksi terveystekijä on ympäristömyrkyt. Suomessa (ja Ruotsissa) tuotettu maito on myrkytöntä, toisin kuin muualla tuotettu.

Muualla teollistuneisa maissa liha, munat ja maito sisältävät dikosiinia ja PCB-yhdisteitä, mutta Suomessa ja jossain määrin myöskin Ruotsissa tuotettu liha, munat ja maito on lähes puhdasta. Suomessa myrkkyjä löytyy maaperästä lähinnä sahojen ympäristössä. Itämeren isoista rasvaisista kaloista myrkkyjä kuitenkin saadaan niin paljon, että Suomi ja Ruotsi ovat erikseen joutuneet hakemaan EU:lta luvan kalan myyntiin kansalaisille. EU on myöntänyt luvan sillä ehdolla, että kansalaisia varoitetaan myrkyistä. Syy luvan myöntämiseen on se, että myrkkyjä ei saada muista kotimaisista lähteistä, joten kokonaisrasitus on pieni. Jos liha, munat ja maito olisi yhtä myrkyllisät kuin muualla, ei Itämeren kalaa saisi täälläkään syödä.

Kommentit (0)

Vastauksesi