Onko shakki urheilua?

Onko shakki urheilua?

Onko shakki urheilua? Harrastan nimittäin itse shakkia ja mietin, että jos liikunnanopettajani kysyy, että harrastanko mitään urheilua, voinko vastata: "Kyllä, shakkia." vai tulkitaanko se todennäköisesti näsäviisasteluksi? Wikipedian mukaan shakki on ainakin urheilua.

Vastaus

Virallisesti Shakki on KOK:n tunnustama urheilulaji, mutta edellä mainitussa tilanteessa opettajasi luultavasti tarkoittaisi ns. hikiliikuntaa. Seuraavassa iGS-arkistosta löytyvässä vastauksessa pohditaan samaista ongelmaa:

Shakki on Kansainvälisen olympiakomitean tunnustama urheilulaji. Esimerkiksi Suomessa shakki on ollut virallisesti tunnustettu urheilulaji jo vuodesta 1983 saakka.

Urheilulajiksi määritteleminen ei ole mikään yksinkertainen asia. Esimerkiksi MOT Kielitoimiston sanakirjan mukaan urheilun määritelmä on seuraavanlainen:

”Fyysisen kunnon ylläpitämiseksi, virkistykseksi t. sääntöjen mukaisena kilpailuna harjoitettavista liikuntamuodoista; myös eril. laitteita tms. käyttäen suoritettavista kilpailuista. Kilpa-, kuntourheilu. Amatööri-, ammattiurheilu. Kesä-, talviurheilu. Yleisurheilu. Hevos-, ravi-, auto-, moottoriurheilu. Ampumaurheilu. Penkkiurheilu. Harrastaa urheilua. Seurata urheilua televisiosta.”

Shakki voisi sopia määritelmään eril. laitteita tms. käyttäen suoritettavista kilpailuista. Kilpailun lisäksi lajia yhdistää perinteisimpiin urheilumuotoihin taitovaatimukset. Muiden lajien tapaan laji vaatii myös erittäin hyvää keskittymiskykyä

Vaikka shakki onkin olympiakomitean tunnustama urheilulaji, ei sitä ole vielä hyväksytty olympialajiksi lajista puuttuvien fyysisten elementtien vuoksi.

Lähteet:
http://fi.wikipedia.org/wiki/Shakki...eis.C3.B6t
http://igs.kirjastot.fi/fi-FI/iGS/k...997e507493
http://fi.wikipedia.org/wiki/Luette...lulajeista
http://en.wikipedia.org/wiki/Chess#....931945.29
http://www.time.com/time/world/arti...16,00.html

http://igs.kirjastot.fi/fi-FI/iGS/kysymykset/kysymys.aspx?ID=21969883-99...

Kommentit (0)

Vastauksesi