Onko shakki urheilua?

Onko shakki urheilua?

Onko shakki urheilua? Joissain yhteyksissä on näin sanottu, mutta en ymmärrä, miksi lautapeli voisi olla urheilulaji.

Vastaus

Shakki on Kansainvälisen olympiakomitean tunnustama urheilulaji. Esimerkiksi Suomessa shakki on ollut virallisesti tunnustettu urheilulaji jo vuodesta 1983 saakka.

Urheilulajiksi määritteleminen ei ole mikään yksinkerainen asia. Esimerkiksi MOT Kielitoimiston sanakirjan mukaan urheilun määritelmä on seuraavanlainen:

”Fyysisen kunnon ylläpitämiseksi, virkistykseksi t. sääntöjen mukaisena kilpailuna harjoitettavista liikuntamuodoista; myös eril. laitteita tms. käyttäen suoritettavista kilpailuista. Kilpa-, kuntourheilu. Amatööri-, ammattiurheilu. Kesä-, talviurheilu. Yleisurheilu. Hevos-, ravi-, auto-, moottoriurheilu. Ampumaurheilu. Penkkiurheilu. Harrastaa urheilua. Seurata urheilua televisiosta.”

Shakki voisi sopia määritelmään eril. laitteita tms. käyttäen suoritettavista kilpailuista. Kilpailun lisäksi lajia yhdistää perinteisimpiin urheilumuotoihin taitovaatimukset. Muiden lajien tapaan laji vaatii myös erittäin hyvää keskittymiskkykyä

Vaikka shakki onkin olympiakomitean tunnustama urheilulaji, ei sitä ole vielä hyväksytty olympialajiksi lajista puuttuvien fyysisten elemettien vuoksi.

Lähteet:
http://fi.wikipedia.org/wiki/Shakki_Suomessa#Shakkij.C3.A4rjest.C3.B6t_j...
http://igs.kirjastot.fi/fi-FI/iGS/kysymykset/kysymys.aspx?ID=b9e4272b-a7...
http://fi.wikipedia.org/wiki/Luettelo_urheilulajeista
http://en.wikipedia.org/wiki/Chess#Birth_of_a_sport_.281850.E2.80.931945.29
http://www.time.com/time/world/article/0,8599,1827716,00.html

Kommentit (0)

Vastauksesi