Onko sellaisia (silmä-, aurinko- tms.) laseja olemassa, jotka läpi katsottuna...

Onko sellaisia (silmä-, aurinko- tms.) laseja olemassa, jotka läpi katsottuna...

Onko sellaisia (silmä-, aurinko- tms.) laseja olemassa, jotka läpi katsottuna maailma näyttäisi mustavalkoiselta eli se suodattaisi värit ja muuttaisi ne harmaan erisävyiksi. Vai onko se mahdotonta?

Vastaus

Perinteisillä laseilla se on mahdotonta. Valkoinen valo sisältää kaikkia näkyvän valon aallonpituuksia, tai ainakin sopivan yhdistelmän eri aallonpituuksia (esim. loisteputket), jotta silmä huijaa aivoja näkemään sen valkoisena.

Aurinkolasit voivat vain suodattaa pois valon eri aallonpituuksia halutussa määrin. Niinpä punaisen valon vähäenergisisemmistä fotoneista et saa millään sinistä, vihreää tms aikaiseksi ilman jonkinlaista aktiivista laitetta.

Lähimmäksi siis varmaan pääsisi yönäkölaitteiden kaltaisella kojeella, jossa on jonkin sortin kamera ja elektroniikka, joka käsittelee kuvan mustavalkoiseksi ja toistaa sen näytölle silmiesi eteen. Tällaisesta kojeesta saisi nykyään varmaan varsin kompaktin (ja kuvanlaadustakin kelvollisen), mutta markkinat lienee aika pienet. Ehkä sellaisia löytyykin, mutta en ole niistä tietoinen - jos joku lukija tietää, niin voisi kommenteissa kertoa.

Yksi mahdollisuus voisi olla tietysti niin pimeät aurinkolasit, että läpi tulevan valon vähäinen määrä ei riittäisi aktivoimaan silmän tappisoluja, vaan näkeminen tapahtuisi lähinnä värisokeilla sauvasoluilla, jotka mahdollistavat hämäränäkömme. Ei taitaisi kuitenkaan olla tarkoituksenmukaista; ympäristön valoisuudenkin pitäisi olla juuri tiettyä luokkaa, muuten näkisi värit tai ei näkisi mitään...

Kommentit (0)

Vastauksesi