Onko sellaisia ihmisiä paljon olemassa joilla on torahampaat, mistä sellaisen...

Onko sellaisia ihmisiä paljon olemassa joilla on torahampaat, mistä sellaisen...

Vastaus

Nytpä kysyit hankalia ja kaikesta tiedonhausta huolimatta en tähän hätään löytänyt kovinkaan sopivia lähteitä kysymykseen.

Varsinaisia torahampaita, tai merkittävän suuria kulmahampaita ihmisiltä ei valitettavasti taida löytyä kovinkaan montaa maailmasta. Etenkään länsimaissa, tai ainakaan hyvinvointiyhteiskunnista suurilla kulmahampailla varustettuja ihmisiä saattaa olla hyvinkin vaikeaa löytää. Liian suuret kulmahampaat haittaavat leuan poikittaisliikettä, joka on ruoan hienontamisen takia ruokavaliosta riippuen useimmiten elintärkeää. Ihmisten hampaisto onkin kehittynyt evoluution myötä pienemmiksi kuin lähimmillä sukulaisillamme simpansseilla.

Joitakin yksittäisiä tapauksia saattaa olla, joilla kulmahampaat ovat joko syntyjään suuret, mutta eivät liian suuret jotta niitä operoitaisiin. Lisäksi halutessaan yksilö voi korvata kulmahampaansa proteeseilla, jotka ovat alkuperäisiä hampaita suuremmat. Henkilökohtaisesti voi sanoa sen verran, että en löytänyt kuvia ihmisistä, joilla olisi suuremmat kulmahampaat kuin minulla ilman että heidän hampaitaan olisi operoitu jollakin tavalla. Vastaajan voi hyvällä onnella tavoittaa esimerkiksi pääkaupunkiseudun kirjastoista.

Parhaiten suurihampaisia ihmisiä tavoittaa kuitenkin jos ryhtyy hammaslääkäriksi. Kulmahampaiden kokojen tutkimisessa ongelmanasetteluna on ainakin toistaiseksi eri kokoluokan pulmat. Kulmahampaiden puuttuminen kokonaan on jo vastaavasti huomattavasti yleisempää.

Tässä kuitenkin joitakin linkkejä ihmissuvun ja kädellisten hampaiston kehittymisestä:

http://www.britannica.com/EBchecked/topic/275670/human-evolution/250603/...

http://www.sciencedaily.com/releases/2008/06/080626145058.htm

http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1525/aa.1971.73.3.02a00100/abstract

http://www.universitip.com/term-papers/15-pages-Evolution-of-Human-Canin...

Kommentit (0)

Vastauksesi