Onko se aitoa demokratiaa jos rahalla niin suuri vaikutus vaalien tulokseen?

Onko se aitoa demokratiaa jos rahalla niin suuri vaikutus vaalien tulokseen?

Siis joka kerta vaalien suurimmat äänisaaliit saavat ne, jotka eniten laittavat rahaa vaalikampanjaan. Sitten mua häiritsee se liirum laarum, että vaaleissa kaikilla on tasapuoliset mahdollisuudet, kun oikeasti ei ole. Eikö oli yksinkertaisempaa vain huutokaupata eduskunnan istuimet eniten tarjoaville? Veikkaanpa ettei sillä olisi suurta eroa nykyiseen menoon. Paitsi silloin ei teeskennellä mitään.

2 vastausta

On totta, että varallisuudesta on hyötyä kampanjoinnissa. Vaalimainonta ja ilmoittelu maksaa ja pienellä budjetilla kisaan lähtevä ei saa yhtä lailla huomiota, kuin ehdokas, jolla on mahdollisuus käyttää kymmeniä tuhansia euroja paikan tavoitteluun. Toki nykyään voi verkossa esitellä ajatuksiaan ja hyödyntää sosiaalista mediaa vaalityössä, mutta se ei tavoita kaikkia. Aina ei tietysti paksu lompakkokaan auta jos äänestäjät eivät kaikesta huolimatta innostu ehdokkaasta.

Edellisissä, vuoden 2015 eduskuntavaaleissa läpimenneiden ehdokkaiden kampanjat maksoivat keskimäärin 38 400 euroa. Ylen uutisen mukaan läpimenneet maksoivat keskimäärin 40 prosenttia omasta pussistaan, loppu tuli tukena rahoittajilta. Paitsi omaa rahaa, on ehdokkaan siis hyvä saada rahallista tukea muualtakin. Uutisessa siteerattu tutkija toteaa, että naisten ja nuorten on vaikeampi saada vaalirahoitusta. Tuntemattomilla ensikertalaisilla lienee sama ongelma. Sosioekonomisesti paremmassa asemassa olevat saavat rahaa helpommin.

Savon Sanomat yhdistää kampanjoinnin kalleuden myös Suomen vaalijärjestelmään: henkilö- ja puoluevaalin yhdistelmään, jossa yhdellä numerolla äänestetään sekä henkilöä että puoluetta. Henkilön kyky kerätä rahaa korostuu ja tilanne eriarvoistaa ehdokkaita. Ulkoisen rahoituksen saamiseksi pitää olla tunnettuutta ja verkostoja.

Aika ajoin on ollut keskustelua kampanjakatosta, esimerkiksi vaalirahoituslain käsittelyn yhteydessä vuonna 2010. Ongelmana olisi ainakin sopivan rajan määrittely: esimerkiksi 30 000 euroa on jo iso raha monelle.

Rahan merkitys kampanjoinnissa vääristää demokratiaa, mutta huutokauppa olisi vielä räikeämpää rahavallan tunnustamista.

 

 

 

Kommentit (0)
17.04.201917:07
4813
38

Demokratia toteutuu sikäli, että äänestäjällä on mahdollisuus saada tieto kaikista ehdokkaista ja mahdollisuus äänestää heistä mieleistään riippumatta siitä, kuinka paljon kukin heistä on käyttänyt vaalikampanjaansa rahaa.

Kommentit (0)

Vastauksesi