Onko rupikonnilla perheitä?Tiedän lajin lisääntymistavan mutta en löytänyt...

Onko rupikonnilla perheitä?Tiedän lajin lisääntymistavan mutta en löytänyt...

Onko rupikonnilla perheitä?

Tiedän lajin lisääntymistavan mutta en löytänyt mainintaa onko uros- ja naaraskonnilla "parisuhteita" saatika sitten "perheitä" siten että jälkikasvu asuisi vanhempien kanssa kimpassa?

Päätin kysäistä asiaa sillä tuntuu ihmeelliseltä sattumalta näkemäni kolme tapausta:

Ensimmäisessä kesämökkimme ulkokynnysmaton alla eli koko kesän iso naaraspuolinen konna, keskikokoinen uroskonna sekä kolme n. 3cm pituista pikkuruista lapsikonnaa. Muitakin rupikonnia pihapiiristä löytyi mutta tämä perhe oli aina yhdessä.

Vanhempieni veneen alta paljastui viime keväänä myös konnaperhe, hyvin iso naaraskonna, aavistuksen pienempi uroskonna ja kaksi muutaman sentin pituista pikkukonnaa. Tarkasti tilanteen myöhemmin syksyllä ja konnaperhe asusteli tyytyväisenä samassa paikassa edelleen.

Ja nyt sitten itse tutkiessani viimekesäisiä multasäkkejä löysin yhdestä taaskin konnaperheen, oikein iso, komea naaraskonna, pienempi uroskonna ja tällä kertaa vain yksi parin cm pituinen poikanen. Ennen kuin huomasin konnia, liikauttaessani multasäkkiä ne joutuivat hetkeksi erilleen toisistaan ja kun nostin lapsikonnan äitinsä luo, tunki se itsensä heti emokonnan alle ja emokonna nosti vielä jalkaansa jotta pienempi mahtuisi alle piiloon paremmin.

Jatin käverit asumaan multasäkkiinsä mutta jäin viimeistään nyt miettimään asiaa; voiko rupikonnilla olla perheitä tai jonkinlainen eläinkunnan parisuhde? Ja lisäksi kysyisin miten iso reviiri rupikonnilla on? Kiinnostaisi tietää miten isolla alueella multasäkkiperheeni asuu.

Vastaus

Kysyimme asiaa sammakoiden asiantuntijalta ja saimme nopeasti vastauksen:

"Rupikonnilta ei tunneta perheitä tai minkäänlaisia vanhempien ja poikasten välisiä suhteita. Eivätkä aikuiset yksilöt muodosta pareja. Mutta se että samassa sopivassa päiväkolossa on useita konnayksilöitä on aivan tavallista. Näissä tapauksissa on käynyt valtava tuuri siinä, että kustakin kolosta on löytynyt juuri "perheellinen" konnia. Multasäkkitapauksessa pienempi eläin on mennyt suuremman alle, mikä on monille sammakkoelimille tyypillistä: paremman suojan puuttuessa ne koettavat ängetä lajitovereidensa alle, missä ne ovat enemmän suojassa kuin avoimessa ympäristössä.

Lisääntymisajan koittaessa konnat voivat vaeltaa pidempiä matkoja lisääntymispaikoilleen. Mutta kesäisin, lisääntymiskauden jälkeen, ne kiertävät yöstä toiseen pääasiassa samoja saalistusreittejä. Reitti kattaa kohtalaisen pienen alueen: joitakin kymmeniä neliömetrejä. Joten melko pienellä alueella otukset kesänsä viettävät."

Lisätietoja
http://www.sammakkolampi.fi/

Kommentit (0)

Vastauksesi