Onko ruotsissa sama kellonaika kuin suomessa, koska suomessa kelloja...

Onko ruotsissa sama kellonaika kuin suomessa, koska suomessa kelloja...

Onko ruotsissa sama kellonaika kuin suomessa, koska suomessa kelloja siirrellään Eu:n sääntöjen mukaan ja ruotsissa ei siirretä koska ruotsi ei ole Eu-maa. Jos on sama kellonaika, niin onko se syksyllä vai keväällä?

Vastaus

Suomi ja Ruotsi kuuluvat vierekkäisiin aikavyöhykkeisiin. Aikaero maiden välillä on yksi tunti siten, että itään päin mentäessä kellonaika kasvaa. Ruotsin aikaero Suomeen nähden on -1 tunti.

Ruotsi liittyi EU:hun vuonna 1995. Euroopan unionin jäsenvaltioissa kesäaikaan siirtyminen on standardoitu samalle päivälle; kesäaika alkaa maaliskuun viimeisenä sunnuntaina ja päättyy lokakuun viimeisenä sunnuntaina. Vuodesta 2002 lähtien käytäntö on olut voimassa pysyvästi.

Kesäajasta tehtii EU-direktiivi vuonna 1996. Mutta kesäaika otettiin yleisesti käyttöön Euroopassa jo vuonna 1980. Suomi liittyi mukaan käytäntöön vuonna 1981.

Kesäaika on laajalti käytetty järjestelmä maailmassa. Kesäajan käyttöä eri puolilla maailmaa voi tarkastella kartasta, joka löytyy osoitteesta http://fi.wikipedia.org/wiki/Kes%C3%A4aika .

Samaan aikavyöhykkeeseen kuuluvia maita voi tarkastella aikavyöhykekartalla, jonka osoite on http://www.convertworld.com/fi/aikavyohykkeet/Tukholma,+Ruotsi.html .

Muut lähteet:
http://fi.wikipedia.org/wiki/Aikavy%C3%B6hyke
http://www.kellonaika.fi/aikavyohykkeet.php
http://www.tekniikkatalous.fi/uutiset/article239743.ece?s=l&wtm=-31032009
http://fi.wikipedia.org/wiki/Kes%C3%A4aika
http://almanakka.helsinki.fi/kaku/01_7.html#3

Kommentit (0)

Vastauksesi