Onko rajoitteita kuinka korkeita kasveja saa olla rivitalon pihalla?

Onko rajoitteita kuinka korkeita kasveja saa olla rivitalon pihalla?

Onko olemassa rajoitteita kuinka korkeita kasveja saa rivitalon pihaan laittaa? Jos vaikkapa reunustan mielestäni liian matalan aidan koko matkalta ruukuissa olevilla korkeilla kasveilla niin voivatko naapurit tai taloyhtiö valittaa tästä?

Vastaus

Laki eräistä naapuruussuhteista säätelee omalla pihalla tehtäviä toimenpiteitä ja oikeuttaa esimerkiksi poistamaan naapurin kasvien häiritsevät juuret tai oksat.

Maankäyttö- ja rakennuslaki puolestaan säätelee kiinteistönomistajan oikeutta rakentaa aita tontin rajalle, mikäli asemakaavassa tai kunnan rakennusjärjestyksessä ei toisin määrätä, eikä rakennusvalvontaviranomainen ole erityisestä syystä päättänyt toisin. Tero Korhosen ja Mervi Kuusiston opinnäytetyössä Napuruusriidat käsitellään naapurien välisiä aitoja sivulta yhdeksän lähtien. Siellä on tietoa pensasaidoista ja korkeiden puiden poistamisesta, mutta astioissa kasvavista kasveista en löydä säädöksiä. Kannattanee kuitenkin välttää kasvien kasvattamista niin isoiksi, että ne varjostaisivat häiritsevästi naapurin tonttia tai että niiden oksat kasvaisivat naapurin puolelle aitaa.

 

Kommentit (0)

Vastauksesi