Onko rahan valokuvaaminen ja tulostaminen rikos? Miten sen voi tehdä niin, että ei olisi?

Onko rahan valokuvaaminen ja tulostaminen rikos? Miten sen voi tehdä niin, että ei olisi?

Oppilaamme on tekemässä valokuvateosta rahasta. Hän on kuvannut eri maiden seteleitä ja aikoo tulostaa niitä installaatioonsa. Nyt esille tuli, että tämä on ehkä lain vastaista. Miten kuvat tulisi käsitellä, tulostaa tai esittää, että emme tee mitään laitonta? Tuloste tehdään vain paperin toiselle puolelle.

3 vastausta

                                                                        Ei se kai sellaisenaan rikos ole. Onhan kirjastossakin valokuvateoksia, joissa esitellään erilaisia rahoja. Väärän rahan tekeminen sitävastoin on rikos. Jos tuloste tehdään vain paperin toiselle puolelle                                      paperin toiselle puolelle, eikö sen pitäisi riittää todisteeksi siitä, että väärentämistarkoitusta ei ole?                                                                                                                                                                                              

Kommentit (0)
04.02.201520:53
4164
75

Uudemmat tulostimet eivät suostu tulostamaan seteleitä.

Kommentit (0)
07.02.201510:57
9718
39

Meillä oli teatterinäytöksen rekvisiittana 1910-luvun suomalaisia seteleitä, tai oikeammin niitä muistuttavia. Suomen Pankista ilmoitettiin kysyttäessä, että kopiokoneella tehtyjä oikeiden vanhojen setelien näköisiä lappuja ei sellaisenaan saa käyttää, vaan niihin on lisättävä selvä teksti: "Ei kelpaa maksuvälineenä". Näin sitten tehtiin ja lisäksi setelien keskellä oleva kuva-aihe vaihdettiin kyseisen teatterikappaleen nimen mukaiseksi.

Sitä en enää muista, sallittiinko yksipuolisten kopioiden tekeminen. Linjan yleisen jyrkkyyden perusteella arvaan, että ei.

 

Kommentit (0)

Vastauksesi