Onko Raamatussa kohtaa, jossa Jeesuksen syntymäpaikaksi mainitaan luola, tallin sijaan?

Onko Raamatussa kohtaa, jossa Jeesuksen syntymäpaikaksi mainitaan luola, tallin sijaan?

Vastaus

Ei ole, itse asiassa ei myöskään mainita nimenomaisesti tallia, vaikka Luukkaan evankeliumin tieto (2:7 ja 2:12) seimestä (eläinten syöttökaukalosta) siihen suuntaan viittaakin. Matteuksen evankeliumi puhuu itämaan tietäjien yhteydessä talostakin (2:11), mutta silloin elettiin jo myöhempää ajankohtaa.

Varmaankin vähän yksinkertaistaen voidaan sanoa, että jo vanhastaan läntisessä kristikunnassa ja sen kuvamaailmassa syntymäpaikaksi ymmärrettiin talli, idässä taas luola tai kalliononkalo, esim. ortodoksisen kirkon joulukontakissa veisataan

"Tänä päivänä Neitsyt yliolennollisen synnyttää, ja maa tarjoaa luolan lähestymättömälle..."
https://www.ort.fi/ru/node/20048

Luolaan on epäilemättä päädytty apokryfisten Jaakobin (proto)evankeliumin (luvut 18-19) ja Pseudo-Matteuksen evankeliumin (luvut 13-14) tiedonantojen perusteella. Jaakobin evankeliumi lienee syntynyt 100-luvun puolivälissä, Pseudo-Matteus on nuorempi.

160-luvun puolivälissä kuollut Justinos Marttyyri kirjoittaa "Dialogissaan Tryfonin kanssa", että Joosef vei muun majapaikan puutteessa Marian Betlehemin lähellä olevaan luolaan, jossa tämä synnytti Kristuksen (luku 78). Justinos näki tässä syntymäpaikassa profeetta Jesajan ennustuksen toteutumisen (Jes. 33:16). Justinos lienee tuntenut kyseisen Jesajan kohdan vanhimman tunnetun kreikankielisen käännöksen Septuagintan mukaisena: οὗτος οἰκήσει ἐν ὑψηλῷ σπηλαίῳ πέτρας ἰσχυρᾶς· eli "Tämä on asuva väkevän kallion korkeassa luolassa". 

Lännen kirkossa kai yleensä suhtauduttiin varauksellisemmin apokryfisiin kirjoihin ja niiden usein legendanomaisiin tiedonantoihin.

 

Lexikon der christlichen Ikonographie 2 : F - K. - Sonderausgabe. - Herder, 1994

Apokryfiset evankeliumit / suomentanut Johannes Seppälä. - 2.p. - Ortokirja, 1980

Apologiat & Dialogi Tryfonin kanssa / Justinos Marttyyri ; suomentaneet Matti Myllykoski ja Outi Lehtipuu. - Gaudeamus, 2008 

Kommentit (0)

Vastauksesi