Onko potkulauta tieliikennelain mukaan ajoneuvo?

Onko potkulauta tieliikennelain mukaan ajoneuvo?

Rinnastetaanko tuollaisella kulkeva ihminen liikenteessä jalankulkijaan?

 

Kuvat: 
4 vastausta

Potkulauta on kulkuväline joten se kuuluu samaan kategoriaan kuin polkupyörään, rullaluistimet, rullalauta ja sen sellaiset lihaskäyttöiset kulkuvälineet. Potkulauta voi kuulua myös kategoriaan moottoriton ajoneuvo. Todennäköisesti tilanne määrää onko potkulaudan käyttäminen rinnastettavissa ajoneuvoon vai jalankulkijaan.  

Kommentit (0)

Tieliikennelain 2 pykälän 11 kohta:

"Tieliikennelaissa määritellään 

11) jalankulkijalla jalan, suksilla, rullasuksilla, luistimilla tai vastaavilla välineillä liikkuvaa ja potkukelkan, lastenvaunujen, leikkiajoneuvon, pyörätuolin tai vastaavan laitteen kuljettajaa sekä polkupyörän tai mopon taluttajaa"

 

Olisiko tämä laite jalankulkija? 

http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1981/19810267

Kommentit (1)
Vähän epäselväksihän tuo lakipykälä asian jättää, kun potkulautaa tai kick-bikea... Vähän epäselväksihän tuo lakipykälä asian jättää, kun potkulautaa tai kick-bikea ei ole erikseen mainittu. Voimme vain arvailla, mitä kulkuvälineitä lainsäätäjä on halunnut tuolla "tai vastaavan laitteen kuljettajaa" maininnalla halunnut kattaa. Isopyöräinen potkupyörä liikkuu melkein yhtä vauhdikkaasti, kuin polkupyörä. Jos se kuitenkin lain edessä on "jalankulkija", pitäisi esimerkiksi sillä suojatietä (ei siis pyörätien jatketta) lähestyttäessä autoilijan kyetä erottamaan se polkupyörästä ja ymmärtää väistämisvelvollisuutensa.
3.6.2013 11:44 Hessu Höpö 7624

Alkuperäinen vastaaja tässä tulkitsee Finlexin lakia niin, että jos potkulautaa talutetaan on kyseessä jalankulkija. Lakihan mainitsee polkupyörän tai mopon taluttajan jalankulkijaksi. Tilanne on eri kun ajoneuvolla ajetaan ja tuo laki ei sen vuoksi määrittele potkulautaa jalankulkijaksi.

Kommentit (0)
02.06.201313:03
24629
85

Nämä monimuotoiset ajopelit ovat mielenkiintoisia. Itse luokittelisin kuvassa olevan vekottimen kategoriaan potkupyörät eli kickbiket, koska siinä näyttäisi olevan käsijarru, jota ei periaatteessa potkulaudassa ole. Mutta itse vastaus passannee molempiin. Tuolla ajopelillä voi saavuttaa huomattavia liikkumisnopeuksia, joten toivokaamme, että kukaan ei joudu määrittelemään, mistä rangaistaan, jos vaikka ajaa sillä jalankulkijan päälle tai syyllistyy mahdolliseen tankojuoppouteen.

Kommentit (0)

Vastauksesi