Onko pikkulusikka kahvi- vai teelusikka, kuten lapsienkin aterinsarjoissa... ?

Onko pikkulusikka kahvi- vai teelusikka, kuten lapsienkin aterinsarjoissa... ?

1/2 Mikä teelusikan (kuten ruokaohjeissa) virallinen suomenkielinen nimi on, kuten aterinsarjoissakin: "aterinsetti sisältää lasten haarukan, veitsen, ruokalusikan sekä kahvilusikan. Aterinten pituus n. 17 cm, kahvilusikan pituus 13,4 cm. " - - (sivuhuomiona, 2/2 miksi markkinointi suosii kammottavaa sanaa setti, kun olemassa olisi esimerkiksi lajitelmia, paketteja, sarjoja ja sen sellaisia)?

2 vastausta

Pikkulusikka, kahvilusikka ja teelusikka tarkoittavat kaikki pientä teen, kahvin tai muun juoman hämmentämistä, täytekakun syömistä tms. varten tarkoitettua lusikkaa. Mikään sanoista ei siis ole toistaan "virallisempi".

Kommentit (0)
03.10.201913:17
29418
13

Samaan tarkoitukseenhan niitä yleensä käytetään, mutta teelusikka ja kahvilusikka ovat eri asia. Teelusikan koko on wikin mukaan 5 ml ja kahvilusikan 3 ml. 3 tl = 1 ruokalusikka.

Pikkulusikka vasta onkin venyvä käsite. Se voi olla kumpi vain - tai jotain muuta. 

Ei kannata luottaa valmistajien ajatuksiin aterinten tilavuudesta, ne voivat olla suunnittelijoittensa tuotetta ja kaukana todellisuudesta.

"Virallistamisessa" on käytössä mittalusikkasarja, jossa on eri kokoisia mittalusikoita millilitramitoitettuina.

Vanhoissa kotitalousoppikirjoissa on selitetty, mikä on mm. teelusikan (tl) vetoisuus ja paljonko eri kuiva-aineet painavat. Vastaavia tietoja oli ainakin aikaisemmin myös keittokirjoissa, ehkä on edelleenkin. Kahvilusikoista niissä ei yleensä puhuta mitään. Kahvin mittaukseen käytetään usein erillisiä kahvimittoja tai toisinaan ruokalusikoita.

Useissa ruokaohjeissa mainitaan teelusikallisia tai ruokalusikallisia, mutta aterimethan ovat eri valmistajilla hyvin eri kokoisia, joten se, joka tahtoo olla todella tarkka, käyttää niitä mittalusikoita. Eikä kippaa mukaan kukkurallisia. Ohjeissa tarkoitetaan täysiä lusikallisia, eli kukkurasta viistetään kärki pois lusikan reunaa myöten.

Ehkä ruoka-aineitten kohdalla sopii olla suurpiirteinen, mutta jos on tarkoitus vaikka mitata lääkettä tai kuivamaitovastiketta vauvalle, kannattaa olla tarkka. Useissa lääkepakkauksissa on onneksi mukana jonkin mittakippa.

En itse käytä mittoja, vaan lykkään ruokiin mausteet yms. noin Mummo Ankan mitalla, hyppysellisinä jne. Tulokset ovat kieltämättä toisinaan yllättäviä - ymmärrettävistä syistä.

Kommentit (2)
Muistelen jossain kaupassa (eikä edes ollut Stockmann) huomanneeni että kahvi- ja teelu... Muistelen jossain kaupassa (eikä edes ollut Stockmann) huomanneeni että kahvi- ja teelusikan lisäksi on vielä jälkiruokalusikka, joka on pienempi kuin tavallinen puuro- ja keittolusikka.
3.10.2019 21:12 Telttu Ella 19987
Totta. Minullakin on jälkiruokalusikoita kotona, tämänhetkiset ovat japanilaisia, edell... Totta. Minullakin on jälkiruokalusikoita kotona, tämänhetkiset ovat japanilaisia, edelliset olivat briteistä, Sheffield Steel. En ole mitannut kokoa, eikä niiden koosta tavallisesti puhuta ruokaohjeissa. Sittenhän on tietysti pitkävartisia jäätelölusikoita ja vaikka mitä.
5.10.2019 13:37 Lahja Kotka 29418

Vastauksesi