Onko pianoissa asbestia

Onko pianoissa asbestia

Onko pianoissa käytetty asbestia?

2 vastausta

Asbesti on silikaattimineraalien yleisnimike. Sitä käytettiin erittäin yleisesti rakennusmateriaaleissa 1950-1980-luvuilla, ja jossain määrin vielä 1990-luvullakin. Asbestia on käytetty mm. lämmön- ja kosteudeneristeenä, sementeissä, laasteissa, muoveissa, lattialaatoissa ja kiukaissa. Sitä on käytetty myös akustiikan parantamisessa ja mm. jälkikaiun estämisessä. Vuonna 1993 asbestin käyttö kiellettiin kaikessa rakentamisessa.  Asbesti ei ole haitallista terveydelle ollessaan sidottuna ehjässä materiaalissa. Rikkoutuessaan asbestia sisältävät materiaalit ovat kuitenkin erittäin haitallisia aiheuttaen mm. asbestoosia, keukosyöpää, keukopussin- ja vatsakalvon syöpää. Turvallista rajaa asbestille altistumiselle ei tiedetä, joten asbestille altistumista on syytä välttää kokonaan. Ongelmallista on, että useat asbestisairaudet ilmenevät vasta 10-40 vuoden kuluttua asbestille altistumisesta. Asbestia sisältävien rakenteiden purkutyöt ovat luvanvaraisia.

On mahdollista että myös pianoissa on käytetty asbestia akustiikan parantamiseksi. Voit kysyä asiaa, jos mahdollista, pianon valmistajalta. Vaikka pianossa olisikin käytetty asbestia, siitä ei kuitenkaan ole vaaraa kuin ainoastaan siinä tapauksessa, että piano jostain syystä purettaisiin.  Terveysriski piano ei normaalissa käytössä ole. Lisätietoa aiheesta löydät seuraavista linkeistä.       

Kommentit (0)
20.11.201510:43
9257
37

Asbesti ei ole silikaattimineraalien yleisnimike, vaan tarkoittaa nimenomaan tiettyjä nauhasilikaatteja.

Olennaista on kuitumainen rakenne, johon perustuu ilmavuus ja siitä edelleen lämmöneristyskyky ja akustinen vaimennus. Kuituisuudesta seuraa myös asbestin terveyshaitta. Ilmassa leijuvat asbestikuidut aiheuttavat ongelmia sisäänhengitettyinä.

Pianossa voisin kuvitella asbestia olevan lähinnä huopaosissa, kuten vasaroiden ja sammuttimien pehmusteissa ja niissäkin vain hyvin vanhoissa malleissa, ajalta ennen asbestin terveysriskien tiedostamista.

Asbestikuidut voisivat pölähtää ilmaan lähinnä asbestipitoisen materiaalin työstämisessä tai repimisessä.

 

Kommentit (0)

Vastauksesi