Onko Pelle Peloton keksinyt pimeän valon?

Onko Pelle Peloton keksinyt pimeän valon?

Monesti olen kuullut, että Pelle Peloton olisi keksinyt pimeän valon. Kuulostaa hyvältä, mutta koskaan en ole törmännyt tähän juttuun. Missä Aku Ankassa tarina on julkaistu?

Vastaus

Pelle Peloton on tunnettu hauskoista, hyödyllisistä tai toisinaan älyttömistä keksinnöistään, kuten mietintämyssystä, koiransuurennusaineesta, sukanvalitsimesta tai kosketusta hylkivistä esineistä. Tätä taustaa vasten pimeä valo kuulostaa varsin Pellemäiseltä keksinnöltä.

Internetin tunnetuinta hakukonetta käyttäen sain selville että Pelle Peloton on todellakin keksinyt pimeän valon. Tarinan kynäili Carl Barks, ja se julkaistiin ensimmäisen kerran Walt Disney’s Comics and Stories -lehden vuoden 1954 joulukuun numerossa (WDCS171).

Seuraavaksi lähdin selvittämään, että onko tarinaa julkaistu Aku Ankassa. Netistä ei tätä tietoa enää löytynytkään, joten jouduin turvautumaan asiantuntija-apuun. Aku Ankan toimitukseen soittamalla löytyikin erittäin avulias asiantuntija, suorastaan pikku apulainen, joka löysi vastauksen kysymykseen, ja paljon muutakin aiheeseen liittyvää tietoa.

Pelle Pelottoman pimeä valo esiintyy Aku Ankan numerossa 3A vuodelta 1956. Tarinan nimi on Atomivaha (Too safe safe). Sama kertomus on julkaistu myös toisenkin kerran Akkarissa, vuoden 1974 numerossa 11.

Tämä pimeä valo alkoi kiinnostaa sen verran itseäkin, että oli ihan pakko saada tarina käsiini. Onneksi alkuperäistä Aku Ankkaa ei sentään tarvinnut lähteä metsästämään divareista. Aku Ankan toimituksesta vinkattiin, että sama tarina on julkaistu myös kolmessa Aku Ankka -teoksessa: Ankan siivellä (2001), Vahva Jussi ja muita Aku Ankan parhaita, ja Aku Ankka: näköispainos vuosikerrasta 1956. Nämä kaikki teokset löytyvät esimerkiksi HelMet-kirjastoista.

Näiden lisäksi tarinan voi lukea myös Aku Ankan Lataamo –palvelun kautta (maksullinen).

Sattumalta yksi edellä mainituista teoksista löytyikin työpaikaltani Etelä-Haagan kirjastosta, joten pääsin heti (ruokatauolla) lukemaan että mistä kummasta on kysymys.

Atomivaha-tarina ei itse asiassa kerro pimeästä valosta, vaan pääosassa on toinen Pelle Pelottoman keksintö; terästäkin kovempi ja palonkestävä Atomivaha, jolla suojataan Roopen rahat tuholaisilta ja rosvoilta. Mutta en paljasta siitä tämän enempää, jos vaikka joku muukin haluaa lukea tarinan.

Itse pimeä valo esiintyy tarinassa vain yhdessä ruudussa taustalla, Pelle Pelottoman työpajalla. Siinä ruudussa katosta roikkuu musta hehkulamppu, jossa on kyltti ”Pimeää valoa”. Se miten lamppu toimii (vai toimiiko lainkaan) jää mysteeriksi. Luulisin että lampun tarkoituksena on pimentää huone. Siinä tapauksessa pimeä valo toimisi hyvin ainakin makuuhuoneessa, vähän pimennysverhojen tapaan.

Lisää pellen kummallisimpia keksintöjä löytyy esim. Maailman hauskin kuvasarjalehti -teoksesta (2001).

Kuuntele: 
Kommentit (1)
Edellämainittujen ohella Pelle keksinnöistä suosikkeihini lukeutuu ruudullinen maali :)
4.11.2013 14:19 Hessu Höpö 9035

Vastauksesi