Onko paikallisliikenteen järjestäminen kunnille täysin vapaaehtoista Suomessa?

Onko paikallisliikenteen järjestäminen kunnille täysin vapaaehtoista Suomessa?

Jos paikallisliikennettä kunta järjestää, onko sen matkustajalta perittäville hinnoille mitään rajoitteita vai saako kunta määrätä ne täysin vapaasti Suomessa?

3 vastausta
17.12.201615:02
17675
89

Esimerkkejä joukkoliikenteen järjestämisestä pääkaupunkiseudun ulkopuolella:

Turun seutu https://www.turku.fi/asuminen-ja-ymparisto/liikenne/joukkoliikenne-0

Tampereen seutu http://joukkoliikenne.tampere.fi/ohjeita-ja-tietoa/paatoksenteko.html

 

Kommentit (0)
15.12.201609:28
82685
54

Joukkoliikenteen järjestäminen on kunnille harkinnanvaraista, ainoastaan koulu- ja vammaiskuljetukset on järjestettävä. Pääkaupunkiseudun ulkopuolella onkin hyvin yleistä, että joukkolikennettä hoitaa yksityinen firma, joskus kunnan tuella. Jatkossa joukkoliikenteen tukia rajoitetaan eikä yksityisellä firmalla ole pakkoa järjestää huonosti kannattavia vuoroja.

Niin kunnalla kuin yksityisilläkin on vapaus määrittää hinnat, mutta yleensä kunta pyrkii erilaisilla joukkoliikenteen tuilla ja reittilupajärjestelyillä tarjoamaan kohtuuhintaiset (mutta kuitenkin kannattavat) hinnat. 

Kommentit (0)
21.12.201611:26
567
52

Kunnat ovat velvollisia tarjoamaan vain koulu ja vammaiskuljetukset sekä tarjoamaan matkakorvauksia opiskelijoille, eläkeläisille, asepalvelusta suorittaville, vähävaraisille ja työttömille virallisten asioiden kuten virastoissa käyntien yms. kohdalla.

Aivan kuin yksityiset yrittäjät, myös kunnat voivat asettaa hinnastot mielensä mukaisiksi, tosin kunnan liikenteen kohdalla kansalaisella on oikeus valittaa kohtuuttoman suuresta hinnasta ja/tai hinnan korotuksesta kunnan hallitukseen ja/tai kansanedustajalle, kun tämä sama valitus oikeus yksityisten kohdalla koskee ainoastaan hinnan korotuksia (ja silloinkin asiaa käsittelee todennäköisemmin kuluttajansuojavirasto).

Niin kunnilla kuin yksityisilläkin hinnan korotukseen tulee olla järkeen käypä selitys, pieni hinnan korotus on vielä ymmärrettävää, mutta kun hinnastoa korotetaan ilman järkevää selitystä, voidaan puhua epäasiakaspalveluhenkisestä toiminnasta josta voi aina valittaa kuluttajansuojavirastolle.

Kommentit (0)

Vastauksesi