Onko paha jos keramiikka astiaan tulee viiruja kun kastuu?

Onko paha jos keramiikka astiaan tulee viiruja kun kastuu?

Koiran vesikulho kyseessä. Ostin uutena kaupasta ja kun tiskasin sen ennen käyttöön ottoa siihen muodostui epämääräisiä viiruja niin sisä kuin ulkopuolella. Luulisin että lasite on halkeillut ja vesi pääsee sisälle mutta onko se pahasta? Voiko kippo haljeta tms?

Vastaus

Pahoittelemme vastauksen viivästymistä!

Onko sinulla tietoa astiasi alkuperästä, esimerkiksi missä se on valmistettu? Onko astia lasitettu sisä- ja ulkopuolelta? Lasituksella parannetaan keramiikka-astioiden pinnan vedenpitävyyttä ja puhdistettavuutta sekä tietenkin ulkonäköä. Taloustavaroissa on yleensä kovapintainen ja kiiltävä lasite, jonka on kestettävä kovaakin kulutusta ja esimerkiksi konepesua. Astian on kestettävä myös lämpötilanvaihteluita ilman lasitteen säröytymistä. Myös käytettyjen materiaalien on oltava elintarvikelain mukaisia (esim. myrkyttömyys). 

Evira (Elintarviketurvallisuus virasto) suosittelee välttämään kulahtaneiden ja matkamuistoksi hankittujen kuppien ja kippojen käyttöä. "Halkeilleista ja pinnoitukseltaan haalistuneista vanhoista keramiikka-astioista, esimerkiksi lautaista ja kupeista, saattaa irrota koristemaalissa ja lasitteessa käytettyä lyijyä ja kadmiumia." 

Kuvauksesi perusteella kuulostaa siltä, että kipposi lasite on säröillä. Lisäksi jos kippo on ulkomaista halpatuotantoa, sen valmistuksessa on saatettu käyttää raskasmetalleja, kuten juuri lyijyä tai kadmiumia, ja niitä saattaa liueta käytössä. Näkemättä astiaa, on vaikea ottaa kantaa sen käyttökestävyyteen ja -ominaisuuksiin, mutta toivottavasti näistä tiedoista on apua.

Kommentit (0)

Vastauksesi