Onko ostos-tv huijausta?

Onko ostos-tv huijausta?

Mainostetaan mitä tuotetta hyvänsä, ennen-kuvassa nainen seisoo epäryhdikkäästi, murjottaen, valkoisena, kun kalkkilaivan kapteeni, sekä tukka sekaisin. Näytitkö ennen tältä!? No en todellakaan! Jälkeen-kuvassa taas on on hymy korvissa, kunnon rusketus ja seisotaan, kuin sotilas rivissä tukka kauniisti laitettuna ja oikeassa valaistuksessa. Tuolla keinolla saisi minkä tahansa tuotteen "tehon" näkyviin ilman, että tekisi yhtään mitään.

Vastaus

Niinpä saisi. Minibudjeteilla toteutetut (tahallisen) kärjistetyt mainokset vaikuttavat joskus koomisilta, monesti lähinnä ärsyttäviltä. Mutta myyjän kannalta ne täyttänevät tehtävänsä: myyvät tuotetta. Muuten niitä ei kai tehtäisi. Ja tokihan ärsyttäminen on yksi mainonnan keinoista.

Toisaalta voi miettiä, mikä vaikutus on sillä, että taitavasti tehty mainos pystyy "asettamaan" meihin mielikuvan ilman, että tiedostamme sitä. Taitavasti brändätystä tuotteesta pystyy pyytämään korkeamman hinnan kuin kenties täysin vastaavasta huonommin brändätystä tuotteesta. Esimerkiksi jotkut eri automerkkien samanlaiset autot on valmistettu täsmälleen samoista osista samalla tehtaalla, mutta silti toinen automerkki pystyy pyytämään omalla keulamerkillä koristellusta autostaan korkeampaa hintaa. Tämä perustunee puhtaasti mielikuviin kustakin automerkistä. Tosin autojen varustelutasossa ja takuissa voi olla eroja. Vastaavaa voi huomata vaikkapa erilaisten kolajuomien välillä.

Varsinaiseen kysymykseesi (Onko ostos-tv huijausta?) vastaan poikkeuksellisesti kysymyksellä: Onko mainonta joskus rehellistä?

Kommentit (0)

Vastauksesi