Onko oluessa hartsia ja mitä se on?

Onko oluessa hartsia ja mitä se on?

Vastaus

Humalaköynnöksestä käytetään oluenpanossa sen kuivatut emikukinnot eli nk. humalankävyt. Kukintojen lupuliinirauhaset sisältävät pieniä hartsikiteitä ja eteerisiä öljyjä. Humalan katkeroaineet antavat oluen makuun karvautta ja aromia. Sen lisäksi ne sisältävät bakteerien kasvua estäviä yhdisteitä ja vaikuttavat vaahdon muodostukseen. Humalan katkeroaineet jaetaan kokonaishartseihin, pehmeisiin hartseihin, koviin hartseihin sekä α-happoihin (humuloni, kohumuloni, adhumuloni) ja β-happoihin (lupuloni, kolupuloni, adlupuloni). Humalan painosta noin 17% on kokonaishartsia, pehmeitä hartseja on n. 16% ja kovia hartseja 1%.

 

Kommentit (0)

Vastauksesi