Onko olemassa niin kovaa ääntä, että sille äänelle altistuttuaan ihminen...

Onko olemassa niin kovaa ääntä, että sille äänelle altistuttuaan ihminen...

Onko olemassa niin kovaa ääntä, että sille äänelle altistuttuaan ihminen kuolee? Mikä on voimakkain ääni jota maapallolla on kuultu ja kuinka lujaa (dB asteikolla) se ääni on kuulunut? Mitä niin kova ääni tekee ihmiselle?

Vastaus

Lähteet ovat eri mieltä siitä, mikä on ollut maailmanhistorian kovin kuultu ääni. Useiden lähteiden mukaan se olisi ollut vuonna 1883 tapahtunut Krakatau-tulivuoren purkaus Jakartan saarella Indonesiassa. Purkauksen ääni kuultiin ympäri maailman. Arviot äänen voimakkuudesta vaihtelevat 180 ja 300 desibelin välillä. Ilmeisesti matalammat desibelimäärät on mitattu tai arvioitu huomattavan matkan päästä tulivuoresta.

Jotkut lähteet väittävät kovimman äänen olleen atomipommin räjähdyksen (210 - 250 dB). Pari lähdettä esittää yhden kovimmista äänistä lähteneen Siperian Tunguskan yläpuolella vuonna 1908 räjähtäneestä meteorista (300 - 315 dB).

Ihmisen kuuloelimet vahingoittuvat pysyvästi hetkellisessäkin altistuksessa 180 desibelille. Vakavia vaurioita aiheutuu jo paljon vähäisemmissäkin desibeleissä. Erään lähteen mukaan ihminen kuolee ääniaaltojen aiheuttamaan shokkiin noin 200 desibelissä.

Lähteet:

http://www.soundproofcow.com/The-Loudest-Sound-Ever-Heard

http://www.gcaudio.com/resources/howtos/loudness.html

http://paradise7.hubpages.com/hub/Krakatoa

http://en.wikipedia.org/wiki/1883_eruption_of_Krakatoa

http://www.makeitlouder.com/Decibel%20Level%20Chart.txt

Kommentit (0)

Vastauksesi