Onko olemassa kirkkaan- tai vaaleansinisiä hedelmiä tai marjoja?

Onko olemassa kirkkaan- tai vaaleansinisiä hedelmiä tai marjoja?

Ei violetteja siis. Jos ei niin miksi ei?

2 vastausta

Luonnossa esiintyy yleensäkin suhteellisen vähän sinistä väriä. Kukissa, marjoissa ja lintujen höyhenissä kyllä. http://www.kysy.fi/kysymys/heimiksi-luonnossataivas-paivasaikaan-poislukien-niin-vahan-sinista

Ihminen pystyy luomaan keinotekoisia, kirkkaan ja terävän puhtaan sävyisiä värejä, mutta luonnossa esiintyvät värit ovat usein murrettuja. Monien marjojen värit ovat kyllä sinisen eri sävyissä. Kasvien solunesteissä esiintyviä punaisia, sinisiä ja violetteja väriaineita ovat antosyaanit. Niitä on muun muassa sinisissä ja punaisissa kukissa. Myös mustikan väriaineet ovat antosyaaneita. Antosyaanien värivivahde määräytyy sen molekyylirunkoon kiinnittyneiden sokeriryhmien mukaan. Antosyaanit ovat happo-emäsindikaattoreita, eli ne ovat hyvin herkkiä pH-muutoksille. Esimerkiksi hortensioilla kasvupaikan pH saattaa vaikuttaa kukkien värisävyyn.

Afrikan eri seuduilla kasvavan Pollia condensata -kasvin marjat ovat kyllä lähes luonnottoman sinisen sävyisiä. Niidenkään metallinhohtoinen kirkas väri ei synny pigmentistä, vaan marjan kuoren soluseinämien säikeiden erikoisesta spiraalimaisesta rakenteesta.

 

Kommentit (0)
22.09.201808:46
1459
61

Esimerkiksi juolukan marjat ovat hyvin selkeästi sinisiä.

Kommentit (0)

Vastauksesi