Onko oikein diagnosoida lukihäiriö 6-7 vuotiaalle?

Onko oikein diagnosoida lukihäiriö 6-7 vuotiaalle?

Opin lukemaan 1. luokan aikana seitsemän vuotiaana. 6-7 vuotiaana minulla diagnosoitiin (mielestäni virheellisesti) lukihäiriö, ja se koko diagnoosi tuntuu minusta vain ikävälle leimalle. Osaan yhdyssanat, pilkkujen ja pisteiden käytön, ymmärrän lukemani, kirjoitan mielestäni aivan normaalisti jne.. Ilmeisesti suoriuduin yliopistollisen sairaalan lukukokeessa keskitasoa alhaisemmin sen ikäisenä, mutta minusta on todella väärin että Suomessa lääkäri voi sen vuoksi laittaa diagnoosin dysleksia. 7-vuotiaana en vielä osannut r-kirjainta, mutta opin myös sen 1. luokalla puheterapiassa, Eli 1.luokan aikana opin nämä taidot, ja sen jälkeen minulla on äidinkielen numero koulussa ollut aina todistuksissa hyvää tai kiitettävää. Minulla ei ole koskaan ollut äidinkieli mukautettua tai yksilöllistettyä, eikä mikään muukaan aine. Myös ammattikoulussa äidinkieleni on kiitettävää. Joten miten ihmeessä minulle on voitu diagnosoida -7 vuotiaana lukihäiriö? Tuosta leimasta ei taida päästä mitenkään eroon?

Vastaus

Kysy.fi ei oikeastaan ole pätevä arvioimaan erilaisia diagnooseja. Emme tarkalleen tiedä millaisin perustein tapauksessasi tulkittiin lukihäiriö. Terveyskirjaston artikkelin mukaan erilaisten oppimisvaikeuksien varhainen diagnosointi mahdollistaa häiriön hoidon. Vanhempasi ja lääkäri toimivat varmasti hyvässä tarkoituksessa, vaikka diagnoosi ei sitten osunutkaan ihan oikeaan. Tavoitteena oli vain varmistaa, ettei alkuvaiheen koulunkäyntisi olisi kärsinyt lukihäiriön takia.

Helsingin Sanomien artikkelissa kiinnitetään huomiota lukihäiriön perinnöllisyyteen. Haastatellun tutkijatohtorin mielestä ollaan myöhässä, jos lukivaikeuteen puututaan vasta lukemaan opetellessa. Helsingin yliopiston ja Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin Lukivauva-hankkeessa seurataan 200:aa vauvaa kouluikään asti. Osalla vauvoista ainakin toisella vanhemmalla on lukihäiriö.

Lukihäiriö on 5-10 prosentilla suomalaisista. Ihan todellinenkin lukihäiriö ei ole este päästä elämässään niin pitkälle kuin haluaa. Monet julkisuuden henkilöt ovat viime vuosina kertoneet lukihäiriöstään avoimesti.

Kommentit (0)

Vastauksesi