Onko nykytekniikalla saatu selville atomien muodot?

Onko nykytekniikalla saatu selville atomien muodot?

2 vastausta
03.09.201911:29
68366
11

Osittain, mutta esim elektronien sijaintia ei voida nähdä. Katso linkistä kuvia.

Kommentit (0)
05.09.201900:00
1655
3

Se on sillälailla, että atomilla ei ole ihan muotokuvaa. Mikään ei ole paikallaan tuossa pienoismaailmassa, ei kuvattavaa hetkeä. Atomillahan on ydin ja sitä ympäröivät elektronikehät. Näin muistelen ihan lukion fysiikasta. Useimmiten meidän lämpötiloissamme uloin elektronikehä sekaantuu jonkin toisen, samanlaisen tai peräti toisen alkuaineen elektronikehään. Muodostuu kemiallinen sidos.

Parhaassa tapauksessa kysymyksen kannalta voisi olla esim. jalokaasujen atomit. Helium, neon, argon, krypton. Nehän eivät reagoi yleensä kemiallisesti. Niidenkään ei ole helppo poseerata kuvaukseen: mikään pieninkään alkuainehiukkanen (atomi tulee kreikan sanasta atomos, jakamaton) ei ole hetkeäkään paikallaan muuttamatta muotoaan. Miten sitä kuvailisi? Ehkä vähän kuin kumipallo, jota litistellään. Sillä ei ole kuitenkaan kiinteää pintaa. Atomin massa on lähes kaikki ytimessä, joka sekin on yhtälailla liikkeessä kuin ontto muovailuvaha.

   Tätä kaikkea ei voi ymmärtää tutustumatta hiukkasfysiikkaan, jos sittenkään.  Siinä minulla ei ole asiantuntemusta vähääkään Mutta atomin muotokuvaaminen ei siis onnistu, koska sillä ei ole pysyvää muotoa.

Kommentit (0)

Vastauksesi