Onko nykyisin niin ettei ole enään tehokkaita antibiootteja olemassa?

Onko nykyisin niin ettei ole enään tehokkaita antibiootteja olemassa?

Vastaus

Yliopiston farmaseutti vastasi, että tehokkaita antibiootteja on kyllä olemassa paljonkin. Ongelmana on resistenssin kehittyminen. Suomessa tilanne ei ole vielä kovin paha, koska täällä antibiootteja käytetään vain tarpeeseen.

"Hankitulla resistenssillä tarkoitetaan ilmiötä, jossa lääkeaineelle aiemmin herkät kannat muuntuvat vastustuskykyisiksi eli resistenteiksi. Resistenssimekanismeja on monenlaisia. Bakteerit voivat tuottaa antibiootteja pilkkovia entsyymejä tai antibiootin sitoutumis- tai vaikutuskohta kohteena olevassa rakenteessa voi muuttua."

"Viime vuosina antibioottiresistenssi on lisääntynyt ja monipuolistunut nopeasti. Antibioottiresistenssi lisää ihmisten ja eläinten sairastavuutta, kuolleisuutta ja terveydenhuollon kustannuksia." (Evira)

"Antibioottien tehon säilyttäminen on kaikkien vastuulla. Antibioottien vastuullisen käytön avulla voidaan ehkäistä resistenttien bakteereiden kehittymistä ja varmistaa, että antibioottien teho säilyy myös tuleville sukupolville. Näin ollen on tärkeää tietää, milloin antibioottien käyttö on asianmukaista ja miten antibiootteja käytetään vastuullisesti. Onnistuneet valistuskampanjat, joita joissakin maissa on jo järjestetty, ovat johtaneet antibioottien käytön vähenemiseen." (EAAD)

 

 

Kommentit (0)

Vastauksesi