Onko noro-viruksesta liikkeellä toisia kantoja joihin taudista saatu immuniteetti ei päde?

Onko noro-viruksesta liikkeellä toisia kantoja joihin taudista saatu immuniteetti ei päde?

Noro-viruksen aiheuttaman taudin sairastaneelle kehittyy "lyhytaikainen, kuukausia tai vuoden kestävä immuniteetti"(1). Mutta en oikein löydä tietoa siitä onko noroa liikkeellä samanaikaisesti useita eri kantoja eri puolella Suomea, ja päteekö tämä immuniteetti myös niihin?

Voiko siis noronsa jo kärsinyt huoletta immuniteettinsä turvin tavata toisen paikkakunnan noro-toipilaita?

(1) lähde: http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00738

Vastaus

Norovirusten kohdalla pätee sama periaate kuin virusten kohdalla yleensä. Hankinnainen immuniteetti toimii viruksiin, jotka elimistön puolustusjärjestelmä tunnistaa. Jos virus muuntuu, immuniteetti ei toimi enää muuntunutta virusta vastaan.

Norovirukset jaetaan geneettisten ominaisuuksiensa perusteella useisiin ryhmiin. Vuonna 2006 syntyivät ensimmäiset maailmanlaajuisesti suuria epidemioita aiheuttaneet samaan genotyyppiin (GII.4) kuuluvat variantit. Genotyyppiin  GII.4 kuuluvat virukset voidaan edelleen jakaa kuuteen alaryhmään, jotka ovat levinneet ympäri maapallon, viimeisimpänä Sydney 2012 -variantti viime vuoden aikana. Kun uusi variantti ilmaantuu, vanha yleensä häviää pois noin vuoden kuluessa. Norovirusinfektion jälkeen ihmiselle syntyy suojaavia vasta-aineita. Infektiosuoja on kuitenkin lyhytaikainen, koska GII.4-viruksissa tapahtuu antigeenistä muuntelua (aivan kuin influenssassakin).

Viime syksynä on viimeksi todettu Euroopassa muuntunut viruskanta, joka ennakoi kevään epidemiaa. Noroviruksesta voi olla samaan aikaan liikkeellä eri variantteja, eikä sairastettu infektio takaa immuniteettia uusia variantteja vastaan. Norovirukset tarttuvat herkästi, joten epidemian sattuessa sairastuneet pyritään eristämään terveistä. Toipilaita kannattaa siis tavata vasta, kun sairauden päättymisestä on useampi vuorokausi. Virus voi tarttua sairaasta vielä sairastamisen jälkeenkin. Lisäksi se viihtyy pinnoilla, joten hygieniasta huolehtiminen on tärkeää tartunnan ehkäisyssä. Tartunnan saanut voi olla myös oireeton, mutta tietämättään tartuttaa infektiota eteenpäin. Sairaana ollessa tulee erityisesti pidättäytyä ruuan valmistamisesta, ettei tartuta virusta eteenpäin.

Kalikiviruksiin kuuluvat norovirukset ovat yleisimpiä aikuisten vatsatautien aiheuttajia. Ne tarttuvat yleensä veden ja ruuan välityksellä ulostesuureittiä, mutta myös pisaratartunta oksennuksen välityksellä on mahdollinen.

Norovirus voi säilyä infektoimiskykyisenä huoneenlämmössä esimerkiksi oksennuksen tahraamassa matossa jopa 12 vuorokautta.

Taudin itämisaika on 12–48 tuntia. Oireet alkavat äkillisesti. Niitä ovat kouristavat vatsakivut ja pahoinvointi, joita seuraa oksentelu.

Huolellinen käsien vesi-saippuapesu on tärkein suoja norovirusinfektiota vastaan.

Kysymykseen auttoi vastaamaan THL:n Tartuntatautien torjuntayksikön tartuntatautilääkäri. Lisäksi käytössä oli alla näkyvät internet-artikkelit noroviruksista.

 

 

 

 

Kommentit (0)

Vastauksesi