Onko normaalin arkiruuan lisäksi syödyillä (apteekista tai ruokakaupasta...

Onko normaalin arkiruuan lisäksi syödyillä (apteekista tai ruokakaupasta...

Onko normaalin arkiruuan lisäksi syödyillä (apteekista tai ruokakaupasta ostetuilla) lisäravinteilla mitään merkitystä ihmisen kehon terveyden kannalta? Mikä merkitys on talviaikaan syödyillä D-vitamiineilla?

3 vastausta

Lisäravinteet eivät ole tarpeen terveille ihmisille, jotka syövät tavallista monipuolista ja kasvispitoista ruokaa. Ainoa poikkeus tähän on D-vitamiini. Sen esiaste syntyy iholla auringonvalon vaikutuksesta, mutta Suomessa aurinko paistaa tarpeeksi vain muutaman kuukauden vuodessa. Kaikenikäisille suositellaan D-vitamiinilisää.

D-vitamiinin puute aiheuttaa lapsille riisitaudin ja haurastuttaa aikuisten luita. Riisitautisen lapsen kasvu häiriintyy, luusto pehmenee ja varsinkin alaraajat käyristyvät. Osteoporoosissa eli luukadossa luu heikkenee niin, että se voi murtua pienenkin iskun seurauksena.

Pillereistä saadut vitamiinit ja kivennäisaineet eivät ole yhtä tehokkaita kuin ne, jotka saadaan tavallisesta, runsaasti kasviksia sisältävästä arkiruoasta. Kasvisvoittoinen ruoka sisältää muitakin aineita, joilla saattaa olla hapettumista ehkäisevää antioksidanttivaikutusta tai hormoneja muistuttavia vaikutuksia.

Ravitsemussuosituksia uudistetaan parhaillaan viimeisimmän tutkimustiedon mukaisiksi. Tämä koskee myös D-vitamiinin annostusta. Asiaa kannattaa seurata tiedotusvälineistä tulevan syksyn ja talven mittaan.

Lähteet ja lisätietoa, esimerkiksi D-vitamiinivalmisteen annostus:
Vitamiinit ja kivennäisaineet http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=skr00020
D-vitamiini http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk01044
D-vitamiinivalmisteen käyttö http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=lok00050 (artikkelin lopussa suositukset eri ikäluokille)
Riisitauti http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti/%5C%5Cwww.mangusti...
Osteoporoosi http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00053

Kommentit (1)
Lisäravinteet ovat nimensä mukaisesti lisäravinteita, eli niillä ei voi korvata tervee... Lisäravinteet ovat nimensä mukaisesti lisäravinteita, eli niillä ei voi korvata terveellistä ruokavaliota. Monet valmisteet lupaavat ainoastaan edistävänsä kehon normaaleja toimintoja, kuten https://www.vitaepro.fi/vaikutus ja http://www.berocca.fi/faq/. Itse olen miettinyt asian niin, että vitamiinilisä on ikään kuin varman päälle pelaamista jos ei ole varma päivittäisen ravintonsa monipuolisuudesta.
4.7.2016 09:46 Jaakko Hämäläinen 183
07.07.201618:14
14320
68

Päivittäisen ravinnon vitamiini- ja mineraalipitoisuus ei liene enää vastaavanlaista kuin aikaisemmin, vaikka yrittäisi syödä niin terveellisesti kuin mahdollista. Maaperän köyhtyminen ja saasteet vaikuttanevat asiaan, samoin ilmastonmuutos.Ravinteet korvataan erilaisilla lannoitteilla - mikä niistä on turvallinen? Vähän väliä vaihtuvat ravintosuositukset hämmentävät ihmisiä. Ensin kerrotaan, että jokin ravintoaine on haitallista, ellei suorastaan tappavaa - ja hiukan myöhemmin se onkin ehkä suotavaa, jos ei vallan välttämätöntä. Kukapa näissä pysyy mukana, jos halutaan asioita tarkkaan seurata!

Mahtaako biodynaaminen viljelyskään tai luomuviljely tuottaa todella ravinteikasta ruokaa?

Ruotsin TV:ssä oli äskettäin ohjelma eräänlaisesta vesiviljelystä, vai miksikä sen kääntäisi (hydroculture, hydroponics). Tarkoituksena oli luoda korkeita, jopa tornimaisia rakennuksia, joissa virtaisi kasteluvesi erikoisrakenteisen letkujärjestelmän kautta, ja viljeltävät kasvit ripustettaisiin riveihin eräänlaisille hyllyille, jolloin tuloksena olisi moderni muunnos Semiramiin riippuvista puutarhoista - likipitäen pilvenpiirtäjän korkuisiin rakennelmiin sijoitettuina. Menetelmässä ei käytettäisi lainkaan multaa, vaan ravinneliuosta. Sen mainittiin olevan jo käytössä Singaporessa ja Hollannissa. Mielenkiintoista. Onkohan meillä piankin mahdollisuus maistaa hotelli Tornin tai Näsinneulan puutarhaversiossa kasvatettua kurkkua ja tomaatteja? Lienevätkö yhtä vetisiä ja mauttomia kuin jotkut nykyiset kasvihuoneviljelyn tulokset?

Kommentit (0)
04.07.201609:51
183
37

Lisäravinteet ovat nimensä mukaisesti lisäravinteita, eli niillä ei voi korvata terveellistä ruokavaliota. Monet valmisteet lupaavat ainoastaan edistävänsä kehon normaaleja toimintoja, kuten https://www.vitaepro.fi/vaikutus/ ja http://www.berocca.fi/faq/. Itse olen miettinyt asian niin, että vitamiinilisä on ikään kuin varman päälle pelaamista jos ei ole varma päivittäisen ravintonsa monipuolisuudesta. 

Kommentit (0)

Vastauksesi