Onko normaalia,että hanhi lentää joutsen parven johtolintuna?

Onko normaalia,että hanhi lentää joutsen parven johtolintuna?

Noin kymmenen joutsenen parvi lensi tänään 15.10.2018 kohti etelää, johtajanaan niillä oli hanhi. Onko tämä ihan normaalia käyttäytymistän lintumaailmassa. Sain tapauksesta tunnistettavan kuvankin, jossa tapaus näkyy.

Vastaus

Kysyin asiaa Birdlife Suomesta ja sieltä ystävällisesti vastattiin seuraavasti: "

Tiedottajamme Jan Södersvedin mukaan ilmiö on täysin normaali. Sekaparvia syntyy toisinaan sattumalta, kun linnut oleskelevat samoilla seuduilla. Yleensä saman lajin edustajat lentävät omana parvenaan, mutta hanhen näkeminen joutsenten joukossa ei ole erityisen poikkeuksellista. Luultavasti tämän tapauksen hanhi on taittanut matkaa itsekseen, ja liittynyt jossain vaiheessa joutsenten parveen. Tiede-lehti on kirjoittanut hyvin parvessa lentämisen hyödyistä:

"Valtaosa päivällä muuttavista linnuista muuttaa parvissa, sillä se säästää energiaa. Perässä peesaaja hyötyy nousevasta ilmavirtauksesta, joka syntyy edellä lentävän linnun siivenkärjissä tämän iskiessä siipiään alas.

Energiansäästön ja petojen välttämisen lisäksi lintujen on todettu hyötyvän parvilennosta sikälikin, että ne suunnistavat perille paremmin kuin yksin."

 

Kommentit (0)

Vastauksesi