Onko nila sama kuin jälsi?

Onko nila sama kuin jälsi?

Ristikkoväki käyttää ko. sanoja synonyymeinä, mutta mm. Wikipediassa nämä kaksi ovat eroteltuina. Jälsi sijaitsee ulomman nilaosan ja sisemmän puuosan välissä. Jälsikerroksessa tapahtuu puuvartisten kasvien paksuuskasvu. Kerroksen solut jakaantuvat vilkkaasti tuottaen uutta puuainesta sisäänpäin. Ulospäin jälsi tuottaa uutta nilaosaa.

Vastaus

Eipä nila tosiaankaan ole merkitykseltään täsmälleen sama kuin jälsi.

Jällessä tapahtuu tuo kuvaamasi paksuuntuminen, puun ns. sekundaarinen kasvaminen. Nila taas on johtosolukkoa: se välittää yhteyttämisen tuotteita niitä tarvitseville alueille. Nila on ohut kerros elävää sisäkuorta, josta muodostuu puun ulkokuorta eli kaarnaa.

Yhdessä jälsi ja nila muodostavan pintapuun, josta puhutaan myös termillä manto. Vain tässä rungon osassa vesi ja ravinteet kulkevat juurista latvukseen. Muu osa puun varresta onkin kuollutta.

Ja yhtä kaikki molemmista on tehty ja tehdään pettujauhoa.

Ristikoiden ratkominen on monipuolista ja monimutkaista sanoilla leikittelyä. Synonyymien ohella vihjeet pelaavat vaikkapa mielleyhtymillä tai pelkillä sanojen teknisillä kikkailuilla… Nilan ja jällen tapauksessa kyse on varmaankin ajatuksellisesti (ja oikeastaan myös konkreettisesti) lähekkäin olevien asioiden assosiaatiosta. Tässä joitakin ristikoissa olevia vihjeitä, jotka viittaavat jälteen: http://www.ratkojat.fi/hae/j%C3%A4lsi

Kommentit (0)

Vastauksesi