Onko niin että ihmisellä on kaksi erilaista puolta, vrt. aivopuoliskot, keuhkot?

Onko niin että ihmisellä on kaksi erilaista puolta, vrt. aivopuoliskot, keuhkot?

Tämä ei ole lääketiedettä. Oikean jalan varpaiden kynnet kasvavat huimaa vauhtia nopeammin kuin vasemman. Jalkojenhoitaja sanoi että se ei ole mikään kynsisieni- tms. sairaus vaan johtuu korkeasta iästäni (64 v.) eli vanhuksilla ne vaan kasvaa. Sama on oikean käden sormien kynsien kasvunopeus verrattuna vasemman käden kynsiin. Onko siis niin että ihmisellä on kaksi erilaista puolta, vrt. aivopuoliskot, keuhkoja kaksi jne?

2 vastausta

Kävin läpi internetistä löytyviä tutkimusaineistoja, joissa on selvitetty kynsien kasvua ja niihin vaikuttavia seikkoja. Tutkimusten mukaan kynsien kasvu hidastuu vanhetessa; iäkkäillä ihmisillä kynnet kasvavat jopa 50% hitaammin kuin lapsilla. Kynsien kasvuvauhtiin vaikuttavat myös ruokavalio, yleinen aktiivisuus, sukupuoli ja syntyperä. Miehillä kynnet kasvavat nopeammin kuin naisilla. Aasialaisilla kynsien kasvu on hitaampaa kuin eurooppalaisilla.

Tutkimusten mukaan enemmän käytetyn käden (oikeakätisillä oikea käsi) kynnet kasvavat nopeammin kuin vähemmän käytetyn. Voi siis olla mahdollista, että oikeakätisillä ihmisillä kehon oikea puoli on vireämpi ja aktiivisempi kuin vasen puoli, mikä heijastuu myös kynsien kasvuun. Vanhetessa kynsiä leikataan harvemmin kuin nuorena, joten pienetkin kasvunopeuden erot oikean ja vasemman jalan/käden välillä on helpommin havaittavissa kuin nuoremmalla.

En löytänyt tutkimusta, jossa olisi keskitytty nimenomaan vasemman ja oikean puoleisten kynsien kasvuvauhdin eroihin, joten yllä mainittu on vain teoriaa.

Kommentit (0)
30.08.201323:12
31537
107

Asiasta on monenlaisia mielipiteiteitä. Liitteenä eräitä linkkejä.

Käytännössä olemme tuttavien kanssa todenneet, että seuraavat asiat ovat puolesta riippumatta mielestämme nopeuttaneet kynsiemme kasvua: D-vitamiini ja kalsium, Viviscal (huonokuntoisten hiusten hoitoon tarkoitettu vitamiinipuriste) ja käsien verenkiertoa parantava luontaishoito. Olemme keski-ikäisiä tai eläkeläisiä.

 

Mietimme ajatusta, jonka mukaan enemmän käytetyn käden kynnet kasvaisivat enemmän. Voi olla, verenkierto saattaa siinä kädessä olla parempi kuin enemmän levossa olevassa kädessä. Toisaalta kyllä enemmän käytetyn käden kynnet saattaisivat olla suuremmassa vaarassa vahingoittua, jos niitä käytetään työvälineinä vaikkapa niittien poistossa, etikettien raapimisessa lasipurkeista, erilaisten korkkien avauksessa yms. Ehkä silloin elimistö myös aktivoi vaurioituneiden kynsien paranemista.

 

Olemme myös kuulleet, että naisilla raskauden aikana kynnet kasvaisivat nopeammin kuin muuten, erittelemättä puolta.

Samoin olemme kuulleet ja itsekin arvioimme, että erityisesti sormien kynnet kasvaisivat nopeammin kesällä kuin talvella. Ehkä tässä on tekemistä D-vitamiinilla. Liekö kysyjällä jokin sellainen lääkitys, joka aktivoi kynnenkasvua...?

Kommentit (0)

Vastauksesi