Onko netissä näytelmien käsikirjoituksia, jonka voisimme esittää pienen...

Onko netissä näytelmien käsikirjoituksia, jonka voisimme esittää pienen...

Hei! Onko netissä näytelmien käsikirjoituksia, jonka voisimme esittää pienen yhdistyksemme joulujuhlissa? Jos ei, niin mistä tälläistä kannattaisi etsiä. Näytelmä saisi kestää vajaan tunnin ja sen tulisi olla hauska. Koskeeko näytelmien esittämistä jonkinlaiset tekijänoikeusjutut vai voimmeko esittää mitä vain?

Vastaus

Näytelmien julkista esittämistä säätelee tekijänoikeuslaki ja näytelmän esittämiseen tarvitaan aina lupa. Näytelmien esitämisestä maksetaan tekijänoikeuspalkkio. Lupa esittämiseen tarvitaan, vaikka tilaisuuteen ei myytäisi pääsylippuja. Jos tekijän kuolemasta on kulunut 70 vuotta, lupaa ei tarvita. Näytelmät.fi http://www.naytelmat.fi/ ja Näytelmäkulma http://www.dramacorner.fi/ välittävät näytelmiä opettajille, teattereille, ohjaajille ja harrastajille.

Kirjastoista voi lainata näytelmiä, joiden joukossa on myös vapaasti esitettäviä näytelmiä (tekijän kuolemasta 70 vuotta). Kirsti Koivula on kirjoittanut sketsejä ja pienoisnäytelmiä, jotka ovat kirjoittajan mukaan vapaasti käytettävissä. Pääkaupunkiseudun Helmet-aineistohausta löytyy esimerkiksi Koivulan teokset Naurun nälkään : sketsejä kaikenikäisille (Programmes KK & Co 2008) ja Iloista irrottelua : sketsikirja (Programmes Kirsti Koivula 1998)

http://www.helmet.fi

Lähteet.
https://www.kirjastot.fi/fi-FI/kysy/arkistohaku/kysymys/?ID=93dc53dc-89a...
http://www.dramacorner.fi/index.php?Itemid=56&id=19&option=com_content&t...
http://www.dramacorner.fi/index.php?Itemid=56&id=19&option=com_content&t...
http://www.naytelmat.fi/index.php?id=75

Kommentit (0)

Vastauksesi