Onko netissä mitään selkeää listaa(tai kirjastossa kirjaa?) jossa lueteltaisiin...

Onko netissä mitään selkeää listaa(tai kirjastossa kirjaa?) jossa lueteltaisiin...

Onko netissä mitään selkeää listaa(tai kirjastossa kirjaa?) jossa lueteltaisiin mitä kaikkea kasvimaalle voisi istuttaa? Kaikki mitä itse olen löytänyt on tätä perus porkkana-peruna-salaatti linjaa, mutta haluaisin jotain erikoisempaakin.

Vastaus

Kasvimaalle voit totta tosiaan kaivella muutakin kuin pottuja ja salaattia. Paljon onnea ja iloa saat mansikoista ja muista marjoista, sipuleista, herneistä ja paprikoista, tomaateista, yrteistä ja maustekasveista… Aluksi esittelen muutaman mainion verkkosivuston:

- Puutarha.net http://puutarha.net/
Tässä verkkolehdessä on hulppeasti virikkeitä ja neuvoja kaikille multasormille. Hyötykasvit-palkin (etusivun vasemmalla puolella) alla on erikseen ryhmitelty esimerkiksi hedelmät ja marjat, vihannekset sekä yrtit ja maustekasvit. Kustakin ryhmästä on laadittu ”tuotemapit”, joissa on sitten listattu kasveja.

- Perinnekasvit: kulttuuriperintöä ja lajien runsautta http://oppimateriaalit.internetix.fi/fi/avoimet/projektit/kasvit/index
Täällä on lueteltu vanhoja, suomalaisissa puutarhoissa perinteisesti viljeltyjä koriste-, mauste- ja rohdoskasveja.

- Puutarha http://www.nicehouse.fi/puutarha/puutarha.php
Hyötypuutarha-linkin takana annetaan ohjeita esimerkiksi yrttitarhan perustamiseksi. Viljelyn abc -osiossa aloittelevan yrttitarhailijan opas, jossa on listattu yksi- ja monivuotisia yrttejä. Maustekasveja on esitelty myös yrttikohtaisissa viljelyohjeissa sekä yrttitietokannassa.

Sitten kirjoja, joita onnistuin haalimaan selailtavaksi:

- Bird, Richard: Keittiöpuutarha. Gummerus, 2001.
Kirjan lopussa on sanasto, jossa erikseen lueteltu vihannekset, hedelmät ja marjat, mausteyrtit sekä koristeellisia, mutta silti syötäviä kasveja. Kunkin kasvin kohdalla on lyhyt kuvaus viljelystä ja/tai kasvuolosuhteista. Muutoin kirjassa ohjeistetaan vaihe vaiheelta pihan suunnittelemisessa ja kasvien kasvattamisessa.

- Forsblom, Juha: Hyvän sadon hyötytarha: 109 hyötykasvia. Edita, 2000.
Kirjan viimeisellä sivulla on napakka hyötykasvihakemisto, joka käy hyvin kaipaamastasi kasvilistasta. Esittelyssä ovat vihannekset, juurekset, yrtit, marjat ja hedelmät sekä erityistä huolenpitoa vaativat naposteltavat, kuten pavut, tomaatit ja kurpitsat.

- Israelsson, Lena: Keittiöpuutarhuri: vihannekset, mausteet ja marjat. Otava, 2002.
Tuhti ja selkeä opus, joka on sovellettu suomalaisille 2000-luvun puutarha- ja parvekeviljelijöille. Kirjassa esitellään jopa 1700-luvulta peräisin olevia puutarhalajikkeita sekä kaukomaiden erikoisuuksia, kuten aasialaisia lehtivihanneksia. Viimeisillä sivuilla on aakkosellinen hakemisto.

- Kuokkanen, Iris: Satoisa kotipuutarha. Puutarhaliitto, 1995.
Teoksessa annetaan ohjeita kasvimaan perustamisesta, mutta esitellään myös viljeltäviä kasveja: mukuloita, kaaleja, lehtivihanneksia (pinaattikin), kurkkuja ja sokerimaissia, maa-artisokkaa ja muita vihanneksia, yrttejä ja mausteita (kuten sinappia), sipuleita ja syötäviä kukkia… Hakemisto tosin puuttuu, joten kirjaa täytyy selata löytääkseen omaan puutarhaan mieleisiä kasveja.

Muita kirjoja voit etsiä kirjastojen tietokannoista vaikkapa hakusanoilla: hyötykasvit, juurekset, kasvimaat, marjat, maustekasvit, puutarhanhoito, puutarhaviljely, vihannekset, vihannesviljely tai yrtit. Erilaisilla sanojen yhdistelmillä saat erilaisia tuloksia. Kokeile esimerkiksi sanapareja ”hyötykasvit puutarhaviljely” ja ”kasvimaat puutarhaviljely” (ilman hipsuja).

Toivottavasti saat näillä vinkeillä paratiisin pihalle!

Kommentit (0)

Vastauksesi