Onko näyttöä siitä, että pakkasilmoilla auton käyttäminen ilman esilämmitystä on haitallista moottorille?

Onko näyttöä siitä, että pakkasilmoilla auton käyttäminen ilman esilämmitystä on haitallista moottorille?

Vastaus

Wikipedian moottorinlämmitin-artikkelissa viitataan VTT:n tutkimukseen, jonka mukaan yksi kylmäkäynnistys voi kuluttaa moottoria saman verran kuin 100 – 600 km ajomatkaa lämpimällä moottorilla. Kyseinen tutkimus toteutettiin lämmitinvalmistaja Defan toimeksiantona. Vastaaja ei löytänyt tätä vuonna 2007 tehtyä tutkimusta Motivan verkkosivuilta eikä muualtakaan verkosta. Moottorin kulumista on hankalampi mitata niin tarkasti kuin esilämmityksen muita vaikutuksia, polttoaineen kulutusta ja päästöjä.

Jonkinlainen nyrkkisääntö tästä kylmäkäynnistyksen aiheuttamasta satojen kilometrien ajomatkaa vastaavasta moottorin kulumisesta näyttäisi muodostuneen. Helsingin Sanomissa selviteltiin pakkasautoilun myyttejä vuosi sitten. Eräs väite oli: "Kylmäkäynnistys vastaa 500 kilometrin ajoa: Osittain totta." Jutussa oli haastateltu Autoliiton koulutuspäällikköä. "Yksi kylmäkäynnistys yli 10 asteen pakkasella vastaa monen sadan kilometrin ajoa moottorin kulumisen kannalta. Mutta vastaako se 200 km:n, 500 km:n vai 1000 km:n ajoa, riippuu monesta eri tekijästä. Syy on se, että moottoriöljy on pakkasella jähmeämpää kuin lämpimässä. Jähmeä öljy ei virtaa moottorissa suunnitellusti, jolloin seurauksena voi pahimmillaan olla huonon voitelun aiheuttama moottorivaurio." Suositeltavaa on käyttää autonvalmistajan laatuluokituksen täyttävää, kylmiin olosuhteisiin tarkoitettua moottoriöljyä.

 

 

 

Kommentit (1)
Paljonko sitten moottori kuluu 500km ajossa? Onko niin vähäinen kuluminen edes mitattavi... Paljonko sitten moottori kuluu 500km ajossa? Onko niin vähäinen kuluminen edes mitattavissa vai onkohan tuon vertailutuloksen saamiseen tarvittu satoja kylmäkäynnistyksiä ja kymmenientuhansien kilometrien ajamisia?
7.2.2019 19:42 Matti Rantanen 5162

Vastauksesi