Onko näkyvän valon lyhytaaltoisemmalla puolella oleva säteily kylmempää kuin näkyvä valo?

Onko näkyvän valon lyhytaaltoisemmalla puolella oleva säteily kylmempää kuin näkyvä valo?

Infrapunasäteily joka on aallonpituudeltaan pidempää on lämpimämpää säteilyä kuin näkyvä valo.

Vastaus
17.09.201719:47
587
12

Valolla ei sinänsä ole lämpötilaa. Valokvantilla on taajuus, joka määrittää sen energian. Lyhytaaltoisella valokvantilla on suurempi energia kuin pitkäaaltoisemmalla. Kuitenkin on olemassa käsitteet värin lämpötila ja värilämpötila.

Värilämpötila on mitattava fysiikallinen suure, tietyssä lämpötilassa olevan mustan kappaleen säteily. Värilämpötila kasvaa säteilyn taajuuden kasvaessa, eli valon spektrin sinisen pään värilämpötila on suurempi kuin punaisen. Väriklämpötilan mittayksikkö on Kelvin.

Maalaustaiteessa ym. puhutaan värin lämpötilasta. Käsite juontanee ihmisten normaalikokemuksiin. Tällöin punainen ja keltainen ovat lämpimiä värejä (liekki, hehkuva rauta, aurinko yms.), ja sinisen pään värit kylmiä (jää, lumipinnat talvivalossa...). Normaalioloissahan ei juuri niin korkeita lämpötiloja ole, että säteily näkyisi sinisenä, mutta esim. sähköhitsauksen valokaari käy tällaisesta. Värin lämpötilall ei tietääkseni ole mittayksikköä, ainakaan SI-järjestelmässä.

Säteilystä puhuttaessa lienee vielä mainittava säteily voimakkuus, joka mittaa pinta-alayksikölle osuvan sähkömagneettisen energian kokonaismäärää aikayksikköä kohden.Mittayksikkö on wattia per neliömetri.

 

Kommentit (0)

Vastauksesi